Blog

Blogs 

Als YinYang Harmony willen we aansluiten bij jouw persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast zoeken we ook de verbinding met maatschappelijke ontwikkelingen. Wij gaan er vanuit dat iedereen, of je nu bankier of werkloos bent, wordt beïnvloed door de samenleving. Wij streven ernaar je bewust te maken van die invloeden om ervan te leren.

Veel innerlijke onrust wordt veroorzaakt doordat we ons zorgen maken. We maken ons zorgen door allerlei informatie die we van de massamedia en internetplatform krijgen over ziektes, zoals corona, en de vernietiging van de natuur. Vervolgens maken we ons zorgen over wat we allemaal kunnen verliezen en over wat we (nog) niet hebben.

Het adagium van het boeddhisme is daarom: Als je je zorgen maakt over iets dat je niet kunt veranderen, dan heeft het geen zin om je daarover zorgen te maken. Als je je zorgen maakt over iets dat je wel kunt veranderen, dan heeft het ook geen zin om je daarover zorgen te maken. Dan kun je je energie beter investeren in dat wat je kunt veranderen. Je zorgen maken is dus zinloos.

Zorgen veranderen niets aan een situatie

Je ergens zorgen over maken is een emotionele laag die je over een situatie legt, waar je al dan niet invloed op hebt. Je zorgen veranderen hoe dan ook niets aan die situatie. Ze ontregelen alleen jouw emotionele balans, omdat onzekerheid en uiteindelijk angst steeds meer gaan overheersen. Je verliest je energie aan je zorgen, waardoor je minder energie hebt om te investeren in verandering.

Daarom is de wijsheid van de Boeddha zo belangrijk. 2500 jaar geleden zei hij al dat zorgen en angst worden veroorzaakt door een ongetemde geest. Zijn leer gaat in wezen over het leren temmen van je geest en je daarmee te verlossen van je zorgen en angsten. Het temmen van de geest begint met het besef dat je geest eigenlijk een op hol geslagen paard is. Begin daarom met gestructureerd mediteren om je geest tot rust te laten komen.

Gewoon aanwezig zijn

De filosoof Blaise Pascal zei al dat alle menselijke problemen worden veroorzaakt door het onvermogen om onverstoord in een ruimte te zitten. We weten niet meer wat het is om gewoon aanwezig te zìjn. Om tot rust te komen hoef je dus niet naar een speciale plek te gaan, bijvoorbeeld in de natuur of een retraiteoord.

De filosoof en keizer Marcus Aurelius gaf aan dat je je ook gewoon kunt terugtrekken in jezelf. Sterker nog, hij schrijft: “Nergens kan een mens zich rustiger en ongestoorder terugtrekken, dan in zijn eigen ziel. Vooral als hij in zijn innerlijk zulke vaste overtuigingen heeft dat hij, zodra hij zich daarin verdiept, zich meteen volkomen gerust voelt.” Met gerustheid bedoelt hij niets anders dan innerlijk op orde zijn.

De waarheid van mediteren

Wanneer je verworven zekerheden bondig en elementair zijn, zijn ze in staat alle zorgen weg te nemen. Dan moet je wel eerst weten wat jouw zekerheden zijn. Volgens het Vajrayana boeddhisme is de belangrijkste, onveranderlijke zekerheid dat verlichting altijd in de kern van je geest aanwezig is. Alleen raakt deze versluierd door dagelijkse beslommeringen en ongemak.Het besef van die waarheid terwijl je in meditatie zit helpt al om je geest ongedwongen tot rust laten komen. Van daaruit ontstaat de mogelijkheid om naar de heldere ruimte in de kern van je geest te kijken.

Leun als het ware mentaal achterover in die heldere ruimte om de al aanwezige verlichting te hervinden. Realiseer je dat er in de grond geen verschil is tussen de gedachte of emotie en de bron van de gedachte en de emotie. Wanneer je onafgeleid aanwezig bent kun je ervaren dat opkomende gedachten en emoties direct weer oplossen in de bron waar ze vandaan komen.

Veel artiesten, denkers en leiders zijn groot geworden door hun angst om niets te hebben betekend in het leven. Zij vonden niets erger dan te leven en te sterven zonder iets van betekenis achter te hebben gelaten. Iedereen heeft ten diepste deze angst, die je tegelijkertijd als een stervensangst en als een levensangst kunt zien. Deze angst gaat namelijk terug naar de kernvragen van het menselijk leven zoals: waarom ben ik hier en wat doe ik hier?

Lees meer: Mediteren om je angst te onderzoeken

Angst heeft evolutionair gezien een functie bij reële gevaren. Je hebt een reële angst voor iets dat vijandig en sterker is dan jij. De evolutionair 'ingebouwde' reacties zijn bedoeld om je lichaam te prepareren voor een gevecht of vlucht, zodat je kunt overleven. Door politieke stabiliteit is angst in de westerse samenleving voornamelijk gerelateerd aan bezorgdheid en niet zozeer aan concrete gevaren. Dat is ook de reden waarom sommige mensen het gevaar bewust gaan opzoeken; ze worden in het dagelijks leven te weinig geconfronteerd met echt gevaar.

Lees meer: Wat moet je met angst?

Vrijheid vinden wij in het westen heel belangrijk. Wij doen alsof het een grondrecht van ieder mens is, ongeacht de tijd en de cultuur waarin je leeft. Het is echter een sterk historisch en cultureel bepaald begrip. In feite beperkt zich de gewenste en beoogde vrijheid tot een elite van de wereldbevolking. Nog steeds zijn relatief weinig mensen zodanig vrij van beperkingen om zich te ontwikkelen en te leven zoals zij zich dat wensen.

Lees meer: Bevrijden van de vrijheid

Als we het hebben over 'geheim' tai-chi dan bedoelen we vooral dat het door bijna niemand meer wordt beoefend. In de regio waar het vandaan komt, Siming in het zuiden van China, is het verloren gegaan tijdens de tweede wereldoorlog. Een groot deel van de bevolking, in het bijzonder de mensen die werden geassocieerd met vechtkunst, is aldus dr. Shen toen gevlucht voor of vermoord door de Japanners. Hij vertelde dat zijn leraar de enige was die deze ramp had overleefd en deze kennis van het oorspronkelijke tai-chi 37 aan hem kon overdragen. Deze leraar was zijn schoonvader Xia Zixin (1902-1978).

Lees meer: 'Geheim' tai-chi

Nu er niet meer over de wereld gereisd mag worden en we toch enigszins gedwongen thuis zitten, hebben we ongewild de mogelijkheid ons te verdiepen in het innerlijk reizen. Lezen, film kijken en dromen zijn allemaal vormen van innerlijke reizen. Ook mediteren noemen we wel eens innerlijk reizen. Sterker nog, ik heb die ‘reis’ in mijn boek De weg van meditatie naar integratie beschreven in negen fasen.

Lees meer: Reizen tijdens corona en andere ellende

Zoals in het vorige artikel al aangegeven, biedt de vrijwillige quarantaine van de coronacrisis ons de mogelijkheid om tijd te besteden aan lezen, film kijken en mediteren. Terwijl ik het boek Shambhala van Edwin Bernbaum aan het lezen was ik toevalligerwijs als afwisseling ook de extended DVD versie van The Lord of the rings van Tolkien aan het kijken. Deze beslaat meer dan tien uur film en is daarmee een uitstekende manier om de tijd stuk te slaan.

Lees meer: Het Shambhala van Tolkien

Zoek je extra bescherming tegen corona? Je kunt nu op internet allerlei oefeningen, recepten, kruiden enzovoort vinden om de gezondheid te ondersteunen als bescherming tegen corona.Wij bieden een volledige cursus Emei chikung aan. Niet omdat je daarmee voorkomt dat je corona krijgt, maar wel om uitdagende en interessante oefeningen te leren als je toch thuis moet blijven.

Lees meer: Doe mee met chikung tijdens corona

Vanwege corona mogen we met zijn allen de deur niet meer uit en is gezamenlijke groepstraining niet meer mogelijk. Dat betekent niet dat je niet kunt oefenen.Om thuis te kunnen oefenen heb je niet veel ruimte nodig. Met een beetje creativiteit kun je het ook nog uitdagend houden voor jezelf. Het goede nieuws is dat je deze oefeningen ook thuis kunt doen als er geen corona epidemie is.

Lees meer: Variaties op Taiji oefenen in tijden van corona

Iedereen wil zich ontwikkelen, dat is de mens aangeboren. Tot onze volwassenheid vinden we dat met zijn allen normaal. Daarna verschilt het sterk per persoon of men gevolg blijft geven aan die impuls. Sommigen laten hun ontwikkeling op een gegeven moment liggen, bijvoorbeeld omdat ze gefrustreerd worden door de drukte van hun relaties of door hun werkgever. Voor deze mensen is het hervinden van die impuls de uitdaging.

Lees meer: Jezelf blijven ontwikkelen is geen keuze!

" We zijn geen menselijke wezens die een spirituele ervaring, maar spirituele wezens die een menselijke ervaring hebben "

Pierre Teilhard de Chardin

Mantra meditatie
Datum 25 november 20:00 - 21:30
Boek deze activiteit!

Thuis mediteren met persoonlijke techniek

In deze moeilijke tijd is het niet voor iedereen veilig of mogelijk om fysiek deel te nemen aan een cursus. Daarom kun je nu meedoen met een online cursus. Centraal staat het mediteren met een persoonlijke techniek. Geef bij je aanmelding aan, aan welke cursus je zou willen deelnemen:

  1. basiscursus: YinYang meditatie met overdracht van persoonlijke techniek
  2. gevorderdencursus: Diep mediteren met uitbreiding van persoonlijke techniek

We gebruiken Zoom voor kennisoverdracht met presentaties en voor gezamenlijke evaluaties. Via één-op-één (video)telefonie krijg je een persoonlijke techniek overgedragen, die jou het beste helpt om in een diepe meditatie te komen en te blijven. Bij de beoefening van deze persoonlijke techniek word je tijdens de cursus individueel begeleid.

De cursus bestaat uit 4 sessies en thuisoefening. De thuisoefening is de basis voor je ontwikkeling. Eenmaal deelgenomen aan de cursus, kun je die gratis steeds opnieuw volgen.

Praktische zaken

  • De sessies zullen in eerste instantie ongeveer om de twee weken op woensdagavonden zijn, tenzij we als deelnemers met elkaar andere afspraken maken.
  • Een sessie zal gemiddeld anderhalf tot twee uur duren, inclusief een meditatiesessie van zo'n 20 minuten.
  • Benodigdheden: PC, laptop, tablet met internetverbinding waarop je zoom of microsoft teams kunt installeren.
  • Prijs: in overleg.

Stichting YinYang Harmony

Frans van Heel

 06 543 45 231

[email protected]

Volg ons op Facebook