Skip to main content

Chikung: interne alchemie voor je energiebalans

Je leert je innerlijk landschap te verkennen, blokkades op te heffen en ballast los te laten.

Chikung is een manier om het innerlijk landschap van onze vitale energie te verkennen. Gedurende het leven, soms al bij de geboorte, raakt de doorstroming van die energie geblokkeerd. Dit heeft diverse negatieve effecten op onze vitaliteit. We worden bijvoorbeeld sneller vermoeid of gestrest. Onze emoties zijn niet meer in balans. We worden sneller ziek en herstellen langzamer. Op den duur kunnen die blokkades leiden tot ernstige of chronische aandoeningen.

Reden genoeg dus om met chikung die energieblokkades op te heffen. We activeren onze innerlijke energiemotor waardoor spontaan beweging in ons lichaam ontstaat. Deze innerlijke beweging is als een stuwende kracht die blokkades opheft en vrijgekomen afvalstoffen uit ons lichaam duwt. De beoefening van deze chikung methode is intens en voelt bevrijdend.

Voor een effectief en veilig resultaat is het van belang om de oefeningen op de juiste manier uit te voeren. Dit vereist enerzijds toewijding en anderzijds overdracht en begeleiding door een ervaren instructeur.

Hoe wij werken

Bij ons kun je leren in de vorm die het beste bij jou past.

Introductie chikung

Introductie openen van de windpoorten

In deze introductiebijeenkomst maken we een reis door ons innerlijk landschap van energiebanen en windpoorten. We gaan ons verdiepen in de basisvoorwaarden voor het openen van deze poorten en krijgen inzicht hoe ons dat gaat helpen om blokkades op te heffen en afvalstoffen af te voeren.

Een belangrijk aspect waaraan we aandacht besteden is het in balans brengen van inspanning en ontspanning bij meridiaanstrekkingen. Tevens gaan we onderzoeken wat er nodig is om onze innerlijke energiemotor te activeren. Rust en acceptatie zijn belangrijke vaardigheden waaraan we werken tijdens deze workshop.

Deze introductie is voor iedereen die wil kennismaken met de mensen en de methode van YinYang Harmony. Kijk hieronder bij cursussen als je je wilt verdiepen in andere onderwerpen.

Basiscursus chikung

Het ademen van de gewrichten (4 bijeenkomsten)

Het ademen van de gewrichten is een uitbreiding op de workshop over het openen van de windpoorten. In deze cursus gaan we aan de slag met een reeks van bewegingsoefeningen om de belangrijkste poorten te openen en te beginnen met het opheffen van blokkades en het afvoeren van afvalstoffen. Daarnaast werken  we verder aan het activeren van onze energiemotor.

 1. De 4 hoofdpoorten: deze poorten bevinden zich waar de ledematen bij de romp komen en zijn belangrijk om afvalstoffen uit het lichaam te duwen. We gaan veel bewegingen doen vanuit de schouders, heupen en liezen in combinatie met meridiaanstrekkingen.
 2. De levenspoort: deze poort is een belangrijke verbinding tussen je onder- en bovenlichaam. De poort is vaak geblokkeerd door het langdurig in een verkeerde houding zitten of staan. Op de juiste manier staan en bewegen met behulp van daarvoor ontwikkelde chikung oefeningen gaat ons helpen om de blokkade in deze poort op te heffen.
 3. De hartpoort: als deze poort is geblokkeerd is ook je emotionele huishouding uit balans. Het opheffen van de blokkade in deze poort werkt bevrijdend.
 4. Kosmische lach: in onze chikung methode gebruiken  we het lachen om een bepaalde energietrilling te activeren. Het lijkt alsof de lachenergie een eigen leven leidt. De lachenergie springt gemakkelijk over op anderen, waardoor deze zich steeds vernieuwt en de helende werking wordt versterkt.

Na deze cursus heb je het pad geëffend voor de verdiepingscursussen met authentieke chikung methodes.

Verdiepingscursus chikung

De kennis uit de oude mysteriescholen die onze leraar aan deze relatief bekende chikung vormen heeft toegevoegd, maakt de training uniek en krachtig.

Om deel te nemen is het niet noodzakelijk om eerder aan een workshop of cursus deel te hebben genomen. Het is echter raadzaam eerst de cursus YinYang meditatie te doen alvorens met de chikung cursussen te beginnen. Met een kalme geest wordt de innerlijke energie namelijk gemakkelijker geactiveerd.

 • Tai-chi chikung: met behulp van bewegingsoefeningen van tai-chi openen we onze windpoorten en activeren we onze energiemotor.
 • I Chikung: met behulp van de kracht van de geest reinigen we onze grote energiekanalen.
 • Het spel van de 5 dieren: via deze methode onderzoeken we de sjamanistische oorsprong van chikung, waarbij elk dier wordt gezien als een meester die kennis en heling brengt.
 • Openen van de drakenpoort: de draak is in de oosterse mysteriescholen het mythische wezen dat de krachten van de natuur en de kosmos symboliseert. Met meditaties en chikung oefeningen gaan we de drakenkracht wakker maken en voor ons laten werken.
 • Opleiding: als je hebt besloten dat je chikung aan andere mensen wilt leren kun je hierover contact opnemen.

Chikung activiteiten

Basiscursus mediteren en chikung in de zomer

Basiscursus | Chikung | Meditatie

In juli zijn er op de donderdagen van 19:30 tot 21:00 uur open lessen in de buitenlucht. Dit jaar besteden we aandacht aan de oefeningen van Taiji Simingpai. Deze oefeningen zijn de basis voor zowel taichi chuan als chikung. Iedereen mag meedoen. Je betaalt per keer à contant €10. 

De lessen gaan alleen door als het droog is. Actuele informatie wordt gedeeld via een whatsapp-groep. Meld je daarom aan als je wilt meedoen.

Lesdagen

 • donderdag 25 juli
 • donderdag 29 augustus
 • donderdag 22 augustus

Tijdstip

 • Vanaf 19:30 uur
 • Tot 21:00 uur

Basiscursus 5 dieren chikung

Basiscursus | Chikung | Meditatie

Elke zomer in augustus is er een basiscursus van een week in Cismar in Noord-Duitsland. 's Ochtends geeft mijn collega Dorothea Jöllenbeck op een laagdrempelige manier chikung. In de middag combineren we meditatie met 5 dieren chikung. Het is mogelijk om enkel in te schrijven voor het ochtend- of middagprogramma.

Lesdagen

 • zondag 4 augustus
 • tot vrijdag 09 augustus

Tijdstip

 • Vanaf 10:00 uur
 • Tot 17:00 uur

Op zoek naar een andere activiteit?

Bekijk dan onze agenda met het overzicht van al onze activiteiten