Skip to main content

Levenskunst: terug naar de oorsprong

Levenskunst is de sleutel tot het bewust vormgeven van ons leven, voor zingeving en welzijn. Levenskunst kunnen we leren, het is een pad dat zich kenmerkt door voortdurende ontwikkeling.

Wanneer we worden geconfronteerd met de eindigheid van ons eigen leven, of dat een ander gaan we het leven vanuit een ander perspectief zien. Zo'n confrontatie met een chronische of ernstige ziekte, eventueel met de dood in het vooruitzicht, maakt het leven intenser.

We realiseren ons niet altijd hoe betekenisvol en inspirerend deze momenten kunnen zijn. Het doel van levenskunst is naar boven te brengen wat dit soort momenten met ons doen en welke kansen ze bieden. Mysteriescholen geven ons inzicht in de oorsprong en de zin van het leven, van het sterven en (het leven na) de dood. De essentie van de oosterse mysteriescholen, waarop de levenskunst van YinYang Harmony is gebaseerd, is dat we die kennis in onszelf kunnen vinden.

Het sterven en de dood vormen een kans om de juiste vragen te stellen en ons leven opnieuw vorm te geven. Willen we verder blijven leven zoals we nu doen? Wat zouden we willen veranderen en hoe? Hoe willen we herinnerd worden en wat willen we nalaten? Met behulp van dit soort vragen gaan we in workshops en cursussen de wereld van de levens- en stervenskunst ontdekken.

Hoe wij werken

Bij ons kun je leren in de vorm die het beste bij jou past.

Introductie levenskunst

Ontdek de wereld van de levenskunst

In deze introductiebijeenkomst leer je zien waarom sterven een integraal onderdeel van je leven is, ongeacht je leeftijd. Het sterven en de dood zijn de grote mysteries die de mens al duizenden jaren kwellen of juist inspireren. Het zijn dan ook de belangrijkste onderwerpen van alle mysteriescholen.

In drie uur nemen we je mee in het gedachtegoed van de oosterse mysteriescholen over goed leven en goed sterven. Je krijgt inzicht hoe het juiste perspectief op het sterven je helpt om de angst voor de dood te overwinnen en zowel van het leven als van het sterven een kunst te maken. Onderwerpen die voorbij komen zijn; leefstijl, levenstestament, levensenergie, bidden, mediteren, chikung en tai-chi.

Basiscursus levenskunst

Levenskunst in de praktijk (4 bijeenkomsten)

Het belangrijkste leerdoel van deze basiscursus is het ontwikkelen van het besef dat leven en dood nauw met elkaar zijn verweven. We hebben de neiging om het sterven en de dood te verdringen of ver voor ons uit te schuiven. Hiermee versterken we juist onze angst om te sterven. Daarom werken we in deze cursus aan het opheffen van de verdringing van het sterven en de dood. Daarnaast gaan we ontdekken hoe we door goed te leven ook goed kunnen sterven.


  1. Leven en sterven in harmonie: we gaan het hebben over de alomtegenwoordigheid van leven en sterven en onderzoeken hoe we ons daartoe (willen) verhouden. We gaan op zoek naar de bron van onze innerlijke kennis, zodat we ons perspectief op goed leven en goed sterven kunnen verdiepen en verbreden. Diep van binnen weten wij namelijk al veel over goed leven en de relatie met goed sterven.
  2. Leefstijl als levenskunst: leefstijl is een veel gebruikte term om gezond leven te promoten. We gaan onderzoeken hoe je je leefstijl zo aantrekkelijk kunt maken dat het je inspireert in plaats van frustreert. Chikung, lekker en gezond eten zijn onderdelen van de bijeenkomst.
  3. De kunst van het levenstestament: het levenstestament wordt vaak teruggebracht tot formele en juridische aspecten. In deze bijeenkomst ontwikkelen we een nieuw perspectief op het levenstestament door leefstijl, levensvisie en levenservaring erbij te betrekken.
  4. Healing taiji: deze bijeenkomst is tegelijkertijd de laatste les van de cursus en een eerste stap van een transformatieproces dat ons helpt weer ‘heel’ te worden. Vanuit het besef dat om iets nieuws geboren te laten worden er ook iets gaat ‘sterven’, gaan we onderzoeken wat onze grenzen aan verandering zijn en wat er nodig is om deze te overschrijden.

Op basis van de onderwerpen in bovenstaande cursus worden extra verdiepende workshops aangeboden. Schrijf je in voor de nieuwsbrief of kijk in de agenda voor meer informatie over deze workshops.

Levenskunst activiteiten

Introductie oosterse levenskunst

Introductie | Levenskunst

Wil je weten wat levenskunst betekent in de traditie van de oosterse mysteriescholen? Doe dan mee met deze introductieworkshop. Kom kennis maken met de filosofie en beoefening van de levenskunst volgens het taoïsme en boeddhisme.

Lesdagen

  • zaterdag 11 mei

Tijdstip

  • Vanaf 10:00 uur
  • Tot 14:00 uur

Op zoek naar een andere activiteit?

Bekijk dan onze agenda met het overzicht van al onze activiteiten