Skip to main content

Harmonie herstellen: in jezelf en met je omgeving

vrijdag 05 januari 2024
Frans van Heel

Wil je echt iets leren over het herstellen van de harmonie in jezelf én met je omgeving? Laat je dat dan niet aanpraten door een leraar of goeroe, maar leer op zoek te gaan in jezelf met behulp van de oefeningen en technieken van YinYang Harmony. 

Bij onze ontdekkingstocht naar inzicht in de zin en bestemming van ons leven willen we ons niet afhankelijk maken van een goeroe. Harmonie in onszelf en met de buitenwereld ontstaat niet vanuit afhankelijkheid, maar juist vanuit de vrijheid van ons groeiend persoonlijk inzicht. 

De spirituele leraar als gids

Een echte leraar of goeroe is als een gids en coach die je de weg wijst en ondersteunt op je zoektocht en niet iemand die je voorkauwt wat je moet denken en voelen. Wanneer je door beoefening je innerlijke gids hebt gevonden, kun je uiteindelijk de afhankelijkheid van een leraar achter je laten.

Dit neemt niet weg dat cursisten die eenmaal zijn gegrepen door onze methode vaak jarenlang blijven meedoen. Dat komt ten eerste doordat er in onze methode zoveel verschillende invalshoeken zijn om in harmonie met onszelf en met onze omgeving te komen.

Ten tweede ontstaat vanuit de gemeenschappelijke belangstelling om ons door middel van beoefening en onderzoek te blijven ontwikkelen een open en inspirerende sfeer. Door het regelmatig samenkomen groeit op een ongedwongen en natuurlijke wijze een band. Mensen leren elkaar beter kennen en zoeken elkaar soms op vanwege gemeenschappelijke interesses, of waar nodig om elkaar bij te staan en te helpen.

Richting op het levenspad

Een aantal redenen die cursisten noemen waardoor ze de lessen blijven bezoeken zijn:

  • Het geeft mij richting op mijn levenspad.
  • Spiritualiteit is concreter voor mij geworden.
  • De methode gaat zo diep dat ik mij ook na (meer dan) 10 jaar blijf ontwikkelen.
  • Omdat ik blijf oefenen voel ik mij stabieler, krachtiger en ben ik meer in contact met de mensen en natuur om mij heen.
  • Ik heb geleerd hoe mijn innerlijke balans verstoord kan raken door invloeden van buitenaf en hoe ik dat kan herstellen.
  • Soms schuren de oefeningen wel, maar daardoor heb ik wel het idee dat ik bij de kern kom en echt iets leer over mijzelf.