Skip to main content

Bronmeditatie: de weg naar binnen

Mediteren brengt rust omdat we onszelf beter kunnen accepteren. Deze rust is de eerste stap naar geluk en wijsheid.

Volgens het taoïsme en boeddhisme betekent meditatie het onderzoeken van de geest. Dit onderzoek is de weg naar binnen die ons bevrijdt van de ketens van afleiding, onwetendheid en hebzucht.

Het boeddhisme leert dat onze geest een bron van geluk én ongeluk kan zijn. Wij zijn ongelukkig als we de werkelijke potentie van onze geest niet doorzien en denken dat we ons geluk kunnen vinden in tijdelijke zaken als bezit en vermaak. Daar staat tegenover dat wij de mogelijkheid hebben onze geest te transformeren door onze aandacht naar binnen te richten, zodat we in contact kunnen komen met de bron van de geest.

Je leert bij ons krachtige meditatietechnieken die de deur openen naar deze bron, die je kunt ervaren als een verstilde aanwezigheid in een heldere ruimte. Deze ruimte is niet alleen de bron van onaantastbaar geluk, maar ook de toegang tot mystieke wijsheid.

Hoe wij werken

Bij ons kun je leren in de vorm die het beste bij jou past.

Introductie mediteren

 Rust in balans

Iedereen kan leren mediteren maar rust vinden in meditatie is niet vanzelfsprekend. Soms zijn onze verwachtingen te hoog, of we gaan mediteren als we oververmoeid of overspannen zijn. Op basis hiervan de conclusie trekken dat mediteren niets voor ons is, is een gemiste kans. Daarom nemen we in deze introductiebijeenkomst de tijd om te onderzoeken wat ons helpt rust te vinden in meditatie.

De oorzaak van innerlijke onrust is vaak een verstoorde balans tussen lichaam en geest. Met behulp van houdings- en bewegingsoefeningen gaan we daarom leren met onze aandacht te landen in ons lichaam. Als we onze aandacht in ons lichaam verankeren ontstaat tegelijkertijd de ruimte om met behulp van meditatie werkelijk thuis te komen in onze geest. De balans tussen lichaam en geest kan herstellen, waardoor we het weldadige effect van mediteren kunnen ervaren.

Deze introductie is voor iedereen die wil kennismaken met de mensen en methode van YinYang Harmony.

Basiscursus mediteren

YinYang meditatie (4 bijeenkomsten)

Je leert met behulp van een krachtige techniek de weg te vinden in je geest die leidt naar de bron van mystieke wijsheid en geluk. Deze techniek en andere hulpmiddelen zullen je inspireren om regelmatig thuis te mediteren. Daardoor zul je steeds beter beseffen hoe waardevol mediteren is.

 1. Het kostbare juweel:  Na een toelichting krijg je een persoonlijke techniek overgedragen die op jou is afgestemd. Na de overdracht ga je gelijk aan de slag om enkel nog met deze techniek te mediteren. Je hebt geen andere hulpmiddelen meer nodig, want deze techniek is als een juweel dat steeds meer gaat glanzen naarmate je er meer gebruik van maakt.
 2. Polijsten van het juweel: Je leert hoe je je persoonlijke techniek kunt verfijnen voor een nog krachtiger effect. Daarnaast zet je de eerste stappen om de balans tussen lichaam en geest te herstellen.
 3. Innerlijke balans: Je leert het belang van de juiste mentale en fysieke houding om goed te kunnen mediteren en je meditatieve bewustzijn te verdiepen. Je onderzoekt diverse meditatiehoudingen om te kunnen vaststellen welke het beste bij jou passen.
 4. Verankeren en delen: Zoals je in voorgaande sessies hebt geleerd hoe je goed mediteert, leer je in deze sessie hoe je een meditatie goed afsluit om de kwaliteiten en inzichten die je hebt verworven niet verloren te laten gaan. Je leert hoe het komt dat de verworven kwaliteiten en inzichten niet alleen voor jou, maar ook voor anderen zijn.

Deze basiscursus is de eerste stap op het pad van meditatie. Op de weg naar ontwikkeling en bevrijding kun je met behulp van verdiepingscursussen diverse onderwerpen en technieken bestuderen.

Verdiepingscursus

Het is raadzaam om eerst de basiscursus mediteren te volgen alvorens mee te doen met een verdiepingscursus. Zonder de basiskennis en -vaardigheden mis je de aansluiting bij zo'n verdiepingscursus. 

Onderwerpen die in verdiepingscursussen aan bod komen zijn:

 • Wijsheidsmeditatie: over het verdiepen en verfijnen van je meditatieve bewustzijn.
 • Parelbewustzijn: verbinding maken met de bron van het levenselixer.
 • Diamantbewustzijn:  verbinden van de kern van de geest met het universeel bewustzijn.
 • Gouden nectar: de heilige essentie door de innerlijke energiekanalen laten stromen.
 • Healing en compassie: ‘innerlijk heel worden’ met behulp van mantra’s en mudra’s en het ontwikkelen van de wens anderen te helen met je meditatie.
 • Gouden licht: de bron van onaantastbaar geluk.
 • Thod Rgal: het ontwaken van mystieke wijsheid.
 • Opleiding: voor degene die heeft ingezien dat onze meditatiemethode voor een breder publiek ontsloten moet worden.

Een verdiepingscursus kan bestaan uit wekelijkse lessen en start in september of januari. Daarnaast zijn er ook nog verdiepingscursussen van 1 of meerdere workshops. 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief of kijk in de agenda voor meer informatie over activiteiten gebaseerd op bovenstaande onderwerpen. Heb je vragen over het deelnemen aan een verdiepingscursus? Neem dan contact op.

Meditatie activiteiten

Basiscursus mediteren en chikung in de zomer

Basiscursus | Chikung | Meditatie

In juli zijn er op de donderdagen van 19:30 tot 21:00 uur open lessen in de buitenlucht. Dit jaar besteden we aandacht aan de oefeningen van Taiji Simingpai. Deze oefeningen zijn de basis voor zowel taichi chuan als chikung. Iedereen mag meedoen. Je betaalt per keer à contant €10. 

De lessen gaan alleen door als het droog is. Actuele informatie wordt gedeeld via een whatsapp-groep. Meld je daarom aan als je wilt meedoen.

Lesdagen

 • donderdag 25 juli
 • donderdag 29 augustus
 • donderdag 22 augustus

Tijdstip

 • Vanaf 19:30 uur
 • Tot 21:00 uur

Basiscursus 5 dieren chikung

Basiscursus | Chikung | Meditatie

Elke zomer in augustus is er een basiscursus van een week in Cismar in Noord-Duitsland. 's Ochtends geeft mijn collega Dorothea Jöllenbeck op een laagdrempelige manier chikung. In de middag combineren we meditatie met 5 dieren chikung. Het is mogelijk om enkel in te schrijven voor het ochtend- of middagprogramma.

Lesdagen

 • zondag 4 augustus
 • tot vrijdag 09 augustus

Tijdstip

 • Vanaf 10:00 uur
 • Tot 17:00 uur

Op zoek naar een andere activiteit?

Bekijk dan onze agenda met het overzicht van al onze activiteiten