Skip to main content

Taiji-krachten en het werken met energie (deel 1)

dinsdag 09 januari 2024
Frans van Heel

In de context van menselijke inspanning en -uitwisseling (therapeutisch, communicatief of creatief) wordt vaak de term "energie" gebruikt. De een loopt ermee weg en een ander gruwt ervan. Omdat het begrip in zoveel verschillende contexten wordt gebruikt is het ook enigszins ondefinieerbaar geworden. Degene die de term gebruikt doet ermee wat hij wil. Dat is ook de reden waarom sommigen er zo van gruwen.

Vieze jas
Zo zei een student tijdens de evaluatie van een les over de wijze waarop sommige therapeuten en leraren met energie omgaan voelt als een vieze jas die jou ongevraagd wordt omgehangen. Een ander noemde het een saus die sommigen gepast en ongepast overal overheen gooien, zoals kinderen appelmoes over al hun eten doen. In een context waar de term energie is ingeïntegreerd, bijvoorbeeld dans of andere expressieve disciplines, heeft iedereen toch een besef wat ermee wordt bedoeld.

Qi
Traditioneel wordt in China voor energie de term "qi" gebruikt. Qi wordt gebruikt om alle vormen van subtiele beweging mee aan te duiden. Het staat voor beweging die je net wel / net niet kunt zien, zoals het trillen van de lucht boven een verhitte, geasfalteerde weg. De vitale energie die het verschil maakt tussen een dood en een levend lichaam noemt men "hwo qi". De hwo qi is de qi die men probeert te activeren en te manipuleren bij qigong en bij de traditionele methodes van Chinese geneeskunde, zoals acupunctuur.

Fysieke beweging
Bij YinYang Harmony gebruiken we de term "energie" soms in de context van Taiji-krachten, maar vooral als we het hebben over beweging. Fysieke beweging, in het bijzonder wanneer we onze lichaamsmassa verplaatsen, noemen we kinetische energie. Wanneer we met behulp van een Taiji-idee richting geven aan een subtiele bewegingsstroom door en uit het lichaam noemen we het "intentionele qi" of gewoon "qi".

Energiewerk bij de toepassing van Taiji-krachten

Bij YinYang Harmony streven we ernaar om op een neutrale en praktische manier met Taiji-krachten en bijbehorende energie te werken. We leggen de nadruk op concrete oefeningen waar het idee van een kracht en de lichaamsprincipes effectief bij elkaar kunnen komen.

Bij de beoefening van Taiji Gong komen in eerste instantie 4 Taiji-krachten ter sprake, elk met hun eigen "richting":

  • An; gestage, aanhoudende en veranderende kracht naar een doel in de verte, alsof je een zwaar object over het ijs ver weg wilt schuiven. Deze kracht is als het stromen van de rivier die altijd via de weg van de minste weerstand het diepste punt zoekt.
  • Ji; krachten die zich verzamelen in een punt om zich te versterken tot een scherpe, korte kracht. Deze kracht is als het in een keer uitknijpen van een tube (tandpasta).
  • Peng; een verzamelde kracht die vanuit het centrum (de dantian) in alle richtingen uitzet, zoals de zon die onophoudelijk zijn stralen in alle richtingen uitstuurt.
  • Lu; het absorberen, volgen en meenemen van een kracht die van buitenaf op je afkomt

Elk van deze krachten worden tot uitdrukking gebracht in de bijbehorende houdingen die onderdeel zijn van de Yang-stijl Taiji. Zie film 1a (en 1b) hieronder voor de houding Peng:

Energiewerk zoals Peng-kracht ondersteunt therapeuten bij hun werk

Het leren werken met energie door middel van toepassingsoefeningen voor Taiji-krachten helpt je in eerste instantie om de principes van Taiji beter te begrijpen. Taij en in het bijzonder Taiji Gong zoals toegepast bij YinYang Harmony is gebaseerd op het principe dat wanneer je  twee kwaliteiten die tegenover elkaar lijken te staan bij elkaar brengt er een toegevoegde kwaliteit ontstaat. Dit betekent wanneer je bijvoorbeeld spanning en ontspanning op de juiste manier bij elkaar brengt er een subtiele, slimme kracht ontstaat die je kunt gebruiken om een situatie naar je hand te zetten.

Als je Peng-energie ontwikkelt kun je dat gebruiken om waar te nemen of je eigen vitale energie in balans is. Daarnaast kun je Peng-energie gebruiken om negatieve invloeden, bijvoorbeeld van emoties van patiënten, van je af te houden, zodat ze jou niet uit balans brengen. Het komt namelijk best vaak voor dat therapeuten op lange termijn allerlei vage klachten ontwikkelen, zoals chronische vermoeidheid of slaapstoornissen, die gerelateerd zijn aan het onvoldoende bewust verwerken van de  invloeden die ze ondergaan van hun patiënten.

Lees meer over het oefenen met Taiji-krachten in het volgende artikel