Skip to main content

Vibratiekracht activeren en gebruiken

dinsdag 09 januari 2024
Frans van Heel

Vibratiekracht is een van de manifestaties van qi, zoals beschreven in het artikel, Wat is energie en hoe werkt het? Vibratiekracht is ook een Taiji-kracht en wordt dan poederkracht (Fu Jin) genoemd. Poederkracht verwijst naar het poederen van het gelaat, waarbij de vrouw met snelle, korte bewegingen een poederkussen tegen het gelaat uitklopt. Deze poederkracht is een subtiele kracht die je kunt gebruiken om een tegenstander bijna onmerkbaar te destabiliseren.

Vibratiekracht en het openen van de gewrichten

Het bleek dat vibratiekracht, bijna toevallig ook ontstond tijdens het oefenen van de Taiji-houding An. Door het systematisch openen van de gewrichten en tegelijkertijd de spieren zoveel mogelijk te ontspannen, ontstond deze kracht spontaan. Als beoefenaar kun je voelen hoe een trilling zich verplaatst door het lichaam, naar de handen toe. Zie in onderstaand filmpje hoe in de Taiji-houding An, vooral tegen het einde vibratiekracht zichtbaar wordt in de handen en vingers:

Mijn leraar was ook qigong-arts en hij ontwikkelde een systeem om deze vibratiekracht therapeutisch te gebruiken bij patiënten met klachten die het gevolg waren van qi-blokkades. Hij vereenvoudigde de Taiji-oefeningen, omdat niet iedereen die therapeutisch met qi wil werken geïnteresseerd is in het beoefenen van Taiji. Hieronder een voorbeeld waarin de zwaardere Taiji-houding is veranderd naar een gemakkelijkere houding:

Vibratiekracht uit het lichaam projecteren

Er zijn diverse manieren om vibratiekracht te activeren en verder te ontwikkelen. In eerste instantie wil je deze kracht laten ontstaan in je eigen lichaam en richting geven naar de uiteinden van je lichaam. In deze fase gebruik je de vibratie om qi-blokkades bij jezelf op te heffen. Om de energetische ‘afvalstoffen’ af te voeren laat je de vibratiekracht door je lichaam gaan, waarna ze via de armen en handen het lichaam kunnen verlaten. Dit is ook de eerste fase van het uit het lichaam projecteren van vibratiekracht.

 Vervolgens ga je oefenen om de vibratiekracht over te brengen op iemand anders. Hoewel er ook een mentale component is bij deze overdracht, is het meer dan dat. Het overbrengen of overdragen van vibratiekracht is geen hypnose met alleen een psychische component.

Vibratiekracht kan namelijk door de lucht of ruimte verplaatst worden. Qi, zoals vibratiekracht, die uit het lichaam wordt gestuurd, noemt men in de context van taiji quan 'lege kracht'. De kracht zelf is niet leeg, maar wordt leeg genoemd omdat deze zich verplaatst door de ruimte. Deze lege kracht kun je zichtbaar maken met behulp van meetapparatuur, of eenvoudigweg door ze te projecteren tegen een zilverpapier als in onderstaande video:

Het projecteren van vibratiekracht door de lucht tegen bijvoorbeeld een zilverpapier is niet zozeer van belang als ‘bewijs’ van het bestaan van deze kracht, of om te demonstreren hoe bijzonder de beoefenaar is. Want ik ben ervan overtuigd dat met de juiste instructies en enige oefening iedereen dit kan. Het is veeleer een praktisch hulpmiddel om te leren het ‘uitsturen’ van vibratiekracht zo lang mogelijk aan te houden, zonder te verkrampen in je spieren. Dat is vooral van belang als je achter elkaar meerdere patiënten wilt behandelen met deze kracht.

Vibratiekracht therapeutisch toepassen

Als je onder goede begeleiding voldoende hebt geoefend en zeker weet dat je langdurig vibratiekracht kunt toepassen, kun je het therapeutisch inzetten bij patiënten met bijvoorbeeld bewegingsklachten in nek, schouders en armen. Omdat je de vibratiekracht door de ruimte kunt overdragen is fysiek contact niet nodig. Het werkt dan ook anders als c.q. subtieler dan therapieën met aanraking zoals massage. Zie in het filmpje hieronder in een demonstratie van een therapeutische oefening met toepassing van vibratiekracht:

Massage is een fysieke therapie om iets te veranderen aan de fysieke weefsels en vibratiekracht is een energetische kracht om iets te veranderen aan de energetische constitutie. Bij een fysieke massage, zoals sportmassage werk je daarom naar de organen toe om de fysieke afvalstoffen af te breken en af te voeren. Bij een energetische behandeling werk je van de organen af, richting de handen of voeten. De energetische afvalstoffen kunnen de organen dan niet aantasten en het lichaam verlaten via diverse energetische poorten, zoals de vingertoppen.

Alle qi manifesteert zich als vibratie

Vibratiekracht is een goed voorbeeld van de wijze waarop qi als brug kan fungeren tussen het ongrijpbare begrip energie en meetbare natuurkrachten. Mijn leraar heeft wel eens gesteld dat elke qi-manifestatie een vorm van vibratiekracht is. Alleen de frequentie van de trilling verschilt en de informatie die ermee wordt overgedragen kan verschillend zijn.