Skip to main content

Prestatiedruk oorzaak stress gerelateerde klachten

dinsdag 09 januari 2024
Frans van Heel

De prestatiemaatschappij en het bijbehorend perfectionisme baart psychologen en psychiaters zorgen*. Bijna vier van de tien Nederlanders voelt zich meerdere malen per week oververmoeid of opgebrand; ruim de helft is regelmatig gestrest. Het gebruik van antidepressiva door adolescenten stijgt (plus 40 procent tussen 2007 en 2017). Een verband met prestatiedruk en groeiend perfectionisme is lastig spijkerhard aan te tonen, maar dát het er is - daar wordt niet aan getwijfeld.

Succes is een keuze

We zijn zelf verantwoordelijk voor ons succes - en dus ook voor ons falen. Van de twintigers en dertigers voelt 33 procent meer druk van buitenaf om perfect te zijn dan hun leeftijdgenoten dertig jaar eerder. 

Ben je niet goed in contact met jezelf, dan merk je meestal te laat dat je geest en lichaam de druk van buitenaf niet meer kunnen verwerken. Wanneer je het dan wel merkt, heb je eigenlijk al (behoorlijke) klachten ontwikkeld.

Het helpt als je goed in contact bent met jezelf, zodat je kunt waarnemen of je geest en lichaam die werkdruk nog goed verwerken. Wanneer je vindt dat de druk je teveel wordt, kun je ook tijdig op de rem trappen door je grenzen aan te geven. Om te voorkomen dat ‘goed in contact zijn met jezelf’ een holle frase blijft, helpt het als je op de juiste manier leert mediteren.

Meditatie als hulpmiddel tot innerlijke waarneming

Het maakt namelijk wel een verschil welke meditatie je beoefent om op een zo objectief mogelijke manier je lichaam en geest te leren kennen. Wanneer tijdens een geleide meditatie de meditatieleraar (of een app) je door je innerlijke waarneming heen praat word je, al dan niet bewust, in een richting gestuurd.

De juiste meditatiemethode biedt je daarentegen hulpmiddelen aan om op een neutrale manier te ervaren wat de status quo van je gemoedstoestand en energiepeil is. YinYang meditatie is een uitgesproken manier om jezelf te leren kennen, zonder gestuurd te worden door de ‘wijze woorden’ van de leraar.

 * Zie onder andere het artikel in de Volkskrant: https://s.vk.nl/ee6c9-a4581227/