Skip to main content

Longmen: laat je drakenkracht ontwaken

zaterdag 20 april 2024

Longmen is in China een bijna magische term omdat het verwijst naar de mystieke kennis uit een oude tijd. Longmen is nu een bergachtige streek langs de Yihe rivier in het midden oosten van China, waar veel toeristen naartoe gaan. Langs deze rivier is in de periode 494 tot 907 n.C. het eerste uitgebreide complex met boeddhistische grottempels gebouwd.

Longmen betekent drakenpoort. Drakenpoort is een verwijzing naar de openingen in de rotsen waar bergwater uitkomt dat in de rivier stroomt. De beweging van water dat uit zo’n rotsopening komt is een inspiratiebron geweest voor een specifieke manier van oefenen om speciale energetische krachten te laten ontwaken die je lichaam en geest zuiveren.

Boeddhisme, taoïsme en animisme

Longmen is een typisch voorbeeld van een traditioneel systeem waarin elementen zitten van het boeddhisme, taoïsme en de animistische cultuur met het geloof in etherische natuurwezens, geesten en goden. Longmen zoals dr. Shen het heeft ontwikkeld en overgedragen is een uniek en op zichzelf staand systeem voor gezondheid en spirituele ontwikkeling. Veel studenten vinden het een inspirerende oefenmethode omdat het lichaam, energie en geest verbindt. Het lijkt wel alsof de draak een ‘eigenschap’ is die ons is aangeboren maar waarmee we het contact onderweg - op weg naar de volwassenheid - zijn kwijtgeraakt. Net zoals de frisse energie en fantasie van kleine kinderen op latere leeftijd naar de achtergrond wordt gedrongen.

De beleving van de draak brengt ons naar die frisheid en levendige verbeelding van kinderen en het brengt ons in verbinding met de fundamentele, spiraalvormige krachten van de natuur. Studenten vertellen na een cursus dat ze als het ware van binnenuit begrijpen waarom de natuur spiraalvormig geordend is, volgens het principe van de gulden snede, of waarom water en lucht spiraalvormig bewegen. Anderen hebben het na afloop over de relatie tussen spiraalvormige structuren op micro- en macroniveau, zoals de DNA-strengen en sterrenstelsels.

Dr. Shen heeft de kennis van dit systeem in zijn kindertijd overgedragen gekregen van zijn grootvader. Hij heeft de lessen van zijn grootvader een periode geoefend om weer aan te sterken na een ernstige ziekte. Daarna ging hij zich liever verdiepen in taiji quan en verdween de overgedragen kennis langzaam naar de achtergrond. In een lezing vertelde hij dat hij decennia later, toen hij al les gaf in Europa, deze kennis in een heldere droom weer naar boven kwam en zich openbaarde als een compleet systeem. Na die droom voelde hij als het ware de opdracht om de kracht van de draak aan zijn studenten over te dragen. 

Draken dauyin

In eerste instantie presenteerde hij deze kennis als draken dauyin in de context van de buqi opleiding voor mensen die healing therapie wilden gaan geven. In de loop van de tijd ontwikkelde de kennis van deze lessen zich tot een compleet systeem, bestaande uit qigong oefeningen om de gewrichten soepeler te maken, meditaties en een cirkelloopoefening die je bij voorkeur met zijn tweeën doet. Deze oefening om de cirkel met zijn tweeën te lopen heet binnen het systeem ‘het paren van de draken’. 

De beoefening van de cirkelloop is breder bekend. Kenners gaan er vanuit dat deze kennis uit het taoïsme komt. Volgens een legende heeft een taoïstische meester de kennis van het cirkel lopen in de 19de eeuw overgedragen aan een beoefenaar van de vechtkunsten met de naam Dong Haichuan. Zijn gecombineerde kennis van vechtkunsten en het lopen van de cirkel heeft hij ontwikkeld tot een subliem taiji gelijkende oefenmethode die baguazhang wordt genoemd.

De manier waarop dr. Shen ons heeft geleerd om de cirkel te lopen ben ik (op internet en in het echt) nog nergens anders tegengekomen. Daarmee is zijn methode vooralsnog in alle opzichten uniek en heeft deze al veel studenten tot diepe inzichten heeft gebracht, of een helende werking voor hen heeft gehad. Wanneer de draak ontwaakt als kracht in je geest en lichaam, blijkt dit een sterke draaiende kracht te genereren die uitmondt in een intense beoefening waardoor je diep in je lichaam, energie en geest komt.

Spiraalkracht en de I Tjing

In de komende workshop en de daaropvolgende verdiepingscursus, doorlopen we het hele systeem. De vaardigheden en inzichten die we opdoen bij Longmen zijn ook toepasbaar in de beoefening van taiji. De spiraalkracht die we leren ontwikkelen en beheersen ondersteunen de totaalbeweging die we willen toepassen in de beoefening van taiji. De cirkelvormige bewegingen geeft ons ook inzicht in de mogelijke gevechtstoepassingen van taiji.

Van beginner tot  gevorderde word je stap voor stap meegenomen in de zoektocht naar de draak in jezelf. Je leert:
1.    contact te maken met de kracht van de draak
2.    hoe je de draak in jezelf laat ontwaken
3.    hoe je de drakenkracht toepast voor je gezondheid
4.    hoe de drakenkracht je helpt bij je spirituele ontwikkeling.

Er zijn verschillende invalshoeken om Longmen te onderzoeken. In de komende periode zal de nadruk liggen op het onderzoeken van de cirkel en de acht windrichtingen met bijbehorende trigrammen. Elke windrichting wordt traditioneel verbonden met een trigram. Een trigram is een symbool uit de I Tjing; een van de oudste geschriften van China en een inspiratiebron voor het taoïsme. In de loop van de tijd zijn er diverse betekenissen verbonden aan deze 8 richtingen en trigrammen. Wij gaan geen literatuurstudie doen, maar proefondervindelijk ontdekken wat de cirkel en de 8 richtingen voor ons kunnen betekenen.