Skip to main content

In goede balans met de boogstand

donderdag 29 september 2022
Frans van Heel

In de methode van YinYang Harmony komen 3 disciplines samen; meditatie, taichi en chikung. Een belangrijke basispositie in deze systemen is de zogenaamde boogstand. 

 

Doel van de houding

In Taiji is deze houding belangrijk vanuit de vechtsport achtergrond. Met deze houding kun je aanvallen van een tegenstander verwerken en neutraliseren. Maar je kunt ook kracht uitoefenen op een tegenstander.

In Qigong is deze stand belangrijk om de gewrichten van het onderlichaam te 'openen'. Deze stand vergt veel van de beoefenaar om hem goed uit te voeren, door inspanning en ontspanning op de juiste wijze bij elkaar te brengen.

Om op de juiste manier in het ‘midden’ te blijven concentreer je je geest. Dit zorgt meteen voor een meditatief moment. Waarbij de geest en het lichaam in balans zijn.

Uitleg over de boogstand

De boogstand bestaat uit 5 bogen: de linker- en rechterarm, de 2 benen en de rug.

De armen

Door de arm in een boogstand te zetten kan de elleboog los worden en de hele arm goed ontspannen. Heb je je handen omhoog laat dan je polsen ook zinken, zodat je handen meer openen.

De benen

Beide benen vormen samen ook een boog. Deze boog ondersteunt de massa van het lichaam. Het onderlichaam drukt zich als het ware tussen de liesen door en opent daarmee de boog. Het zorgt voor steun bij een verticale kracht.

De rug

De rug vormt een ronde boogvorm en heeft dezelfde functie als de boog bij de benen: steun geven. Deze geeft juist steun tegen een horizontale kracht.