Skip to main content

Tai-chi, chikung én gezond eten voor een optimale energiebalans

dinsdag 09 januari 2024
Frans van Heel

Lees eerst over mijn persoonlijke ervaring met tai-chi, chikung en gezondheid

Tai-chi, chikung en meditatie hebben een functie voor je gezondheid en welbevinden. Wie weet voorkomt het bepaalde aandoeningen. Dat neemt niet weg dat je bij ziekte of psychische klachten beter ook naar een arts gaat. Meditatie, chikung en tai-chi kunnen weliswaar helpend en ondersteunend zijn bij psychische problemen, maar zijn niet hetzelfde als therapie.

Probeer dus niet je gezondheidsproblemen op te lossen enkel met behulp van deze disciplines. Laat je onderzoeken en kijk ook naar je leefstijl. Is je voeding wel uitgebalanceerd? Krijg je alle voedingsstoffen binnen, middels vers fruit en groenten? Zeker vegetariërs en veganisten moeten opletten dat ze voldoende vitamine B12 binnen krijgen. Eet je voldoende en niet teveel? Eet je regelmatig met niet teveel ongezonde tussendoortjes? Ieder weldenkend mens kan op basis van deze vragen bepalen hoe gezond zijn leefstijl is.

Het nut van tai-chi en chikung

Wat is in het licht van bovenstaande eigenlijk nog het nut van disciplines als tai-chi, chikung en meditatie? In het artikel waar ik hierboven naar verwijs, gaf ik al aan dat tai-chi en chikung helpen bij het voorkomen en verhelpen van klachten aan het bewegingsapparaat. Het is tevens algemeen geaccepteerd dat regelmatig oefenen van chikung of tai-chi behulpzaam is bij het voorkomen en verhelpen van stress gerelateerde klachten.

Chikung geeft je inzicht in je persoonlijke energiehuishouding en helpt je om die in balans te houden. De chikung methodes van YinYang Harmony gaan daar nog wat verder in. De wijze waarop onze methode het krachtcentrum van de onderbuik en daarmee spontane beweging activeert, leidt tot een veel dieper lichaamscontact. Omdat je er veel energie instopt kun je deze methode niet doen als je fysiek zwak bent. Daar staat tegenover dat je er ook veel meer energie terugkrijgt als je op de juiste wijze regelmatig oefent.

Tai-chi is in het algemeen een goede discipline voor valpreventie bij mensen met evenwichtsstoornissen. Daarnaast geeft de beoefeninging van tai-chi krachten ook nog eens inzicht in de wijze waarop je effectief en efficiënt interactie met andere mensen en met de buitenwereld kunt aangaan. Door de aandachtsoefeningen van ons tai-chi systeem ontwikkel je je omgevingsbewustzijn. Je wordt eerder bewust welke invloeden je innerlijke balans verstoren. En je ontwikkelt vaardigheden om die balans te herstellen.

Door meditatie inzicht verwerven in het stervensproces

Waar ik tijdens mijn 'ziekte' vooral baat bij had was mediteren. Door te mediteren vereenzelvigde ik mij niet meer met mijn klachten, in het bijzonder met al mijn zorgen over die klachten. Door te mediteren heb ik niet alleen geleerd afstand te namen van de informatiestromen van buitenaf, maar ook van de gedachtenstroom die door prikkels van binnen en van buiten worden getriggerd. Over dit aspect van meditatie schreef een bekende Belgische neuroloog een interessant boek.

Zelfs van mijn depressieve gevoelens kon ik mentaal afstand nemen. Ik kon accepteren dat dit de staat was waar ik het mee moest doen; soms zijn er gewoon donkere wolken die zwaar op je drukken. Bijna altijd kon ik tijdens het mediteren het innerlijk licht achter deze wolken vinden, waardoor ik wist dat wat er ook zou gebeuren de donkere wolken net als andere verschijnselen weer over zouden trekken.

Vooral de meditaties op basis van de lessen van Sogyal brachten mij veel inzicht hoe lichaam en geest zich ‘gedragen’ als de energie afneemt. Ik kon mij voorstellen dat dit proces zich ook voordoet tijdens het stervensproces en door mijn ‘ziekte’ mocht ik een voorproefje nemen van dit proces. Ik snap nu beter dat goed leren leven hetzelfde is als goed leren sterven. De titel van het beroemde boek van Sogyal; Het Tibetaans boek van leven en sterven, heeft door deze ervaring nog meer betekenis voor mij gekregen.