Skip to main content

Tai-chi, chikung en mediteren voor gezondheid

dinsdag 09 januari 2024
Frans van Heel

Er wordt nogal wat beweerd en "bewezen" over de relatie tussen gezondheid en disciplines als tai-chi, chikung en mediteren. Je zou bijna denken dat iedereen die niet zo'n methode beoefent zijn gezondheid tekort doet. De meeste onderzoeken gaan mank op het feit dat een algemene uitspraak voor een discipline als bijvoorbeeld tai-chi wordt gedaan, terwijl er slechts onderzoek is gedaan naar een specifieke oefenmethode van tai-chi.

Ik zou kunnen verwijzen naar de talrijke onderzoeken en er mijn voordeel mee doen. In dit artikel kies ik er echter voor om over dit onderwerp iets te zeggen op basis van mijn eigen ervaring.

Combineer mediteren met chikung en tai-chi

De combinatie van mediteren en disciplines als chikung en tai-chi is beter dan het beoefenen van een afzonderlijke discipline. Mediteren is over het algemeen fysiek passief en er wordt al gezegd dat zitten het nieuwe roken is.

Dit betekent niet dat we dan maar niet moeten mediteren. Het doet namelijk wel iets voor je mentale gezondheid. Daarnaast heeft mediteren ook een fysiek effect, al is het maar dat je lichaam zich meer ontspant bij mentale rust.

Toen ik begon met de tai-chi methode waarin ik nu les geef, had ik al snel veel baat bij de oefeningen. Allerlei klachten die het gevolg waren van overbelaste spieren en pezen als gevolg van de martial arts training waren na enige tijd dagelijks oefenen vrijwel verdwenen.

De chikung-oefeningen hebben mij geholpen om mijn chronische rugklachten onder controle te krijgen. Sinds ik het tai-chi en chikung van dr. Shen regelmatig beoefen heb ik jarenlang alleen maar mentale en energieke progressie ervaren.

Probeer niet met alleen tai-chi, chikung of mediteren een ziekte te genezen!

Op latere leeftijd kreeg ik ineens diverse klachten die mij belemmerden om goed en voldoende te eten. Met meditatieve technieken probeerde ik te achterhalen wat de oorzaak van deze klachten was en met behulp van oefeningen en diëten probeerde ik de klachten te verhelpen. Het self healing effect van de spontane beweging waar ik bij andere klachten veel baat van had gehad, bleef deze keer uit.

Ik voelde dat er in de loop van de maanden steeds meer energie uit mij "weglekte". Op een gegeven moment was ik niet meer in staat om tai-chi en chikung te oefenen, omdat mijn energie "op" was.

Nadat ik in een paar weken bijna 20 kilo was afgevallen en ik mij fysiek en mentaal alleen nog maar van de ene naar de andere dag kon voortslepen, leek het mij verstandiger om medische hulp in te schakelen. Na diverse onderzoeken bleek dat ik als gevolg van een maagdeficiëntie diverse ontstekingen had in de maag en slokdarm, die de voedsel in- en opname belemmerden.

Ik was ondervoed geraakt en had behalve ondergewicht ook een ernstig vitamine B12 tekort. Het B12 tekort verklaarde de depressiegevoelens die in dezelfde periode de kop begonnen op te steken. Het veelkoppige monster van allerlei verschillende klachten bleek gelukkig een eenvoudige medische verklaring te hebben en was relatief gemakkelijk te verhelpen.

Chikung kost energie en voedsel levert energie

Omdat ik medische hulp te lang had uitgesteld, had ik al mijn opgebouwde reserve-energie opgebruikt. Mijn leraar dr. Shen zei het altijd al en uit ervaring kan ik nu bevestigen dat je door chikung en tai-chi geen energie krijgt. Energie krijg je door de juiste voeding én als je lichaam die voeding kan opnemen.

Met medicatie en supplementaire vitamines kon ik langzaam herstellen en aansterken. De boodschap van deze anekdote is dat tai-chi en chikung je kunnen helpen om als het ware te investeren in je gezondheid, maar niet om je te genezen van een dysfunctioneel systeem wegens ziekte of een deficiëntie

Lees meer over de relatie tussen gezondheid en disciplines als tai-chi, chikung en meditatie