Blog

In het vorige artikel onderscheidden we drie hoofdcategorieën voor allerlei, niet geïnstitutionaliseerde disciplines die zich bezighouden met persoonlijke ontwikkeling. De volgende vragen zijn; wat is de relatie tussen persoonlijke ontwikkeling, stress en burn-out en welke keuze past dan het best bij jou als je hiermee aan de slag wilt gaan? In dit artikel bieden we je een persoonlijke handreiking om je te helpen bij het maken van je keuze.

Stress op je werk

De eerste categorie staat voor de zakelijke trainingen. Deze trainingen hebben op een of andere manier altijd een relatie met je professionele inzet of – ontwikkeling. Vooral de wijze waarop je op jouw werk functioneert, nieuw werk of nieuwe professionele uitdagingen zoekt staan centraal. Ons advies is dan ook om deze trainers, coaches en organisaties op te zoeken als je stress of burn-out gerelateerd is aan je werk en je werkgever naar begeleiding zoekt.

Spiritualiteit en het voorkomen van een burn-out

De tweede categorie gebaseerd op de spirituele New Age beweging is heel breed. Ons advies is dan ook; duik hier vooral in als je onbekommerd wilt grasduinen door alles wat ook maar iets met spiritualiteit, zingeving, stress release en het voorkomen van burn-out heeft te maken. Er zijn het hele jaar door spirituele festivals, markten en beurzen om met het hele veld aan healers, readers en chanellers in contact te komen. Zij kunnen je allen iets vertellen over je spirituele bestemming in dit, vorige of komende levens. Daarnaast zijn er ook allerlei activiteiten voor spiritueel samenzijn.

Duurzame persoonlijke ontwikkeling

De derde categorie van authentieke scholen vertegenwoordigt organisaties, instructeurs en leraren die je een (deel van een) traditionele leer willen overdragen. Het overdragen van zo’n leer kan niet even op een (of enkele) weekendbijeenkomsten. Het vergt toewijding, lering en beoefening die culmineert in een of meerdere initiaties. Daarvoor is langdurig contact met en overdracht van lineage-houders van belang. Een lineage-houder is een instructeur of leraar die al een, of meerdere initiaties heeft ondergaan.

Authentieke scholen zijn voor jou van toepassing als je niet op zoek bent naar instant bevrediging van je behoefte op het gebied van beter omgaan met stress en het voorkomen van een burn-out, maar naar een duurzame persoonlijke ontwikkeling. Door inzicht, zingeving en ontwikkelde kwaliteiten verdwijnen stress gerelateerde krachten als neveneffect. Om dit pad effectief te kunnen bewandelen is het van belang dat je een traditie en bijbehorende leraar vindt die bij je passen.

Wees daarbij altijd kritisch naar de leer, de leraar en naar jezelf. Vindt je dat de leer wel bij je past, maar de leraar niet of dat de leraar wel bij je past maar niet de leer. Zoek dan iets of iemand anders en probeer niet de leer of de leraar te veranderen.

Emotionele stress en weerstand

Wees echter niet te snel met overstappen, want een van de kenmerken van de meeste van deze authentieke scholen en leraren is dat het leerproces ook confronterend kan zijn. Als je eerste reflex is dat een leer of leraar niet bij je past, wees dan ook kritisch naar jezelf. Het kan namelijk zijn dat je tijdens de beoefening geconfronteerd wordt met je zogenaamde trigger points.

Trigger points zijn primaire reflexen die zich onwillekeurig aandienen wanneer je wordt geconfronteerd met omstandigheden of prikkels die jij als onaangenaam ervaart. Emotioneel schiet je in de stress en je handelen blokkeert of je schiet in de weerstand. Het vermijden van die trigger points belemmert juist je persoonlijke ontwikkeling. Het leerproces gaat vaak om het herkennen en beter leren omgaan met die trigger points.

In het volgende artikel kun je meer lezen over het pad van duurzame persoonlijke ontwikkeling bij een leraar van een een authentieke school.

" You don't stop tai-chi when you get old. You get old when you stop tai-chi. "

Unknown tai-chi master

Geen activiteiten gevonden

Stichting YinYang Harmony

Frans van Heel

 06 543 45 231

[email protected]

Volg ons op Facebook