Blog

De Duits-Koreaanse filosoof Byung-Chul Han beschrijft in zijn werk over onze samenleving dat we in een wereld leven die wordt gedomineerd door onze digitale gadgets en sociale platformen. Deze zijn ontworpen om aanhoudend signalen af te geven om onze nieuwsgierigheid te prikkelen.

Hierdoor ontwikkelen we al van jongsaf aan de neiging om direct te reageren op elke impuls. Wanneer wij deze neiging niet leren controleren wordt dat een ziekte op zichzelf, omdat het ons aandachtssysteem uitput. Deze vorm van uitputting is een van de belangrijke oorzaken van hedendaagse burn-out verschijnselen. Ook onze kijk op positieve- en negatieve ervaringen is van invloed op het risico tegen burn-out aan te lopen.

Negatieve ervaringen als bron van inzicht

Byung-Chul Han constateert dat wij in in een tijd leven waarin het positieve als hoogste goed en bron van geluk wordt gewaardeerd. Het negatieve is er alleen maar om omzeild te worden. Er is in de economische samenleving geen notie meer dat negatieve ervaringen een bron van inzicht kunnen zijn en daarmee een verrijking van onze levenservaring.

Hij signaleert vervolgens dat er een neiging is om gevoelens te onderscheiden in negatieve en positieve emoties. Zo wordt woede vooral als een negatieve impuls beschouwd, die vermeden dient te worden. Hierdoor onderschatten wij de positieve kracht van woede. Woede is namelijk ook het vermogen om een toestand te onderbreken, dan wel een halt toe te roepen en een nieuwe te laten beginnen. Woede heeft daarmee de potentie van transformatie.

Ook hartzeer, rouw en verdriet worden gezien als gedaantes van het negatieve en dienen daarom vermeden te worden. Zij moeten plaats maken voor ongestoord genieten. De bijwerkingen van deze focus op het zogenaamde positieve zijn uitputting en depressie, als gevolg van een rusteloos najagen van aangename en oppervlakkige sensaties.

positief negatief 490x292

De YinYang Harmony van positieve en negatieve ervaringen

Daarbij wordt vergeten dat het menselijk systeem een aangename prikkeling alleen als prettig kan ervaren als er onaangename ervaringen tegenover staan. Wanneer wij onaangename ervaringen voortdurend vermijden wordt het op een gegeven onmogelijk om nog een aangename ervaring te onderscheiden. Het waarnemingsysteem raakt uitgeput als het alleen positief geprikkeld wordt. Uiteindelijk leidt dit tot een omslag waardoor alles alleen nog maar als negatief kan worden ervaren; het begin van een depressie. De mens kan alleen in balans blijven als positieve en negatieve ervaringen met elkaar in balans zijn.


Bij YinYang Harmony-methode vermengen wij niet het positieve en negatieve tot een kleurloos grijs, waarin alle ervaringen worden genivelleerd tot een prestatiedoeleind. YinYang Harmony betekent dat wij het positieve en het negatieve als gelijkwaardig beschouwen én als complementaire ervaringen die samen het volle leven vertegenwoordigen.

Lees hier waarom mensen de YinYang Harmony methode waarderen.

" Wat ben ik? Ben ik de gloeilamp die het licht overbrengt, of ben ik het licht waarvan de gloeilamp het voertuig is. Joseph Campbell "
Chikung workshop: release your dragon
Datum 20 augustus 10:00 - 14:00
Boek deze activiteit!

De draak staat in het taoïsme voor je innerlijke kracht. Er wordt in oosterse disciplines als chikung, meditatie en de vechtkunst tai-chi chuan veel gesproken over innerlijke kracht. Maar hoe je innerlijke kracht echt kunt activeren en voor je laten werken is voor velen nog een geheim. Deze laatste van drie zomer workshops is voor iedereen toegankelijk. Omdat gevorderde en beginnende deelnemers samen oefenen, kun je zien hoe op verschillende niveaus met deze kracht wordt gewerkt.

Mediteren om de draak te vinden

Iedereen beschikt over de innerlijke kracht die de draak wordt genoemd. Zolang je die kracht niet hebt gevonden, zegt men dat de draak nog slaapt. Om in contact te komen met deze kracht leer je om eerst je geest tot rust te brengen. Daarom besteden we het eerste deel van de workshop aan meditatie. Als je nog geen ervaring hebt met mediteren, leer je een eenvoudige maar krachtige meditatietechniek.

Chikung om de draak te bevrijden

Als je je geest tot rust hebt gebracht, leer je om contact te maken met je innerlijke kracht. Dit is de fase dat de draak ontwaakt. Door de oefeningen die je vervolgens leert komt die kracht in beweging. Men spreekt dan van het bevrijden van de draak. Wanneer je die kracht zijn werk laat doen ervaar je dat als een bevrijding, omdat er allerlei spanningen van je afvallen en blokkades worden opgeheven.

Praktisch

  • De prijs van deze workshop is €50,00
  • Neem je eigen drinken, eten, gemakkelijk zittende kleding, ligmat, zitkussen, handdoek, stuk plastic tegen natte ondergrond mee.
  • De locatie is in park Brakkenstein te Nijmegen. Het is dezelfde locatie als voorgaande keren. Neem contact op als je niet hiermee bekend bent.

Stichting YinYang Harmony

Frans van Heel

 06 543 45 231

[email protected]

Volg ons op Facebook