Blog

De prestatiemaatschappij en het bijbehorend perfectionisme baart psychologen en psychiaters zorgen*. Bijna vier van de tien Nederlanders voelt zich meerdere malen per week oververmoeid of opgebrand; ruim de helft is regelmatig gestrest. Het gebruik van antidepressiva door adolescenten stijgt (plus 40 procent tussen 2007 en 2017). Een verband met prestatiedruk en groeiend perfectionisme is lastig spijkerhard aan te tonen, maar dát het er is - daar wordt niet aan getwijfeld.

Succes is een keuze

We zijn zelf verantwoordelijk voor ons succes - en dus ook voor ons falen. Van de twintigers en dertigers voelt 33 procent meer druk van buitenaf om perfect te zijn dan hun leeftijdgenoten dertig jaar eerder. 

Ben je niet goed in contact met jezelf, dan merk je meestal te laat dat je geest en lichaam de druk van buitenaf niet meer kunnen verwerken. Wanneer je het dan wel merkt, heb je eigenlijk al (behoorlijke) klachten ontwikkeld.

Het helpt als je goed in contact bent met jezelf, zodat je kunt waarnemen of je geest en lichaam die werkdruk nog goed verwerken. Wanneer je vindt dat de druk je teveel wordt, kun je ook tijdig op de rem trappen door je grenzen aan te geven. Om te voorkomen dat ‘goed in contact zijn met jezelf’ een holle frase blijft, helpt het als je op de juiste manier leert mediteren.

Meditatie als hulpmiddel tot innerlijke waarneming

Het maakt namelijk wel een verschil welke meditatie je beoefent om op een zo objectief mogelijke manier je lichaam en geest te leren kennen. Wanneer tijdens een geleide meditatie de meditatieleraar (of een app) je door je innerlijke waarneming heen praat word je, al dan niet bewust, in een richting gestuurd.

De juiste meditatiemethode biedt je daarentegen hulpmiddelen aan om op een neutrale manier te ervaren wat de status quo van je gemoedstoestand en energiepeil is. YinYang meditatie is een uitgesproken manier om jezelf te leren kennen, zonder gestuurd te worden door de ‘wijze woorden’ van de leraar.

 * Zie onder andere het artikel in de Volkskrant: https://s.vk.nl/ee6c9-a4581227/
" Wat ben ik? Ben ik de gloeilamp die het licht overbrengt, of ben ik het licht waarvan de gloeilamp het voertuig is. Joseph Campbell "
Chikung workshop: release your dragon
Datum 20 augustus 10:00 - 14:00
Boek deze activiteit!

De draak staat in het taoïsme voor je innerlijke kracht. Er wordt in oosterse disciplines als chikung, meditatie en de vechtkunst tai-chi chuan veel gesproken over innerlijke kracht. Maar hoe je innerlijke kracht echt kunt activeren en voor je laten werken is voor velen nog een geheim. Deze laatste van drie zomer workshops is voor iedereen toegankelijk. Omdat gevorderde en beginnende deelnemers samen oefenen, kun je zien hoe op verschillende niveaus met deze kracht wordt gewerkt.

Mediteren om de draak te vinden

Iedereen beschikt over de innerlijke kracht die de draak wordt genoemd. Zolang je die kracht niet hebt gevonden, zegt men dat de draak nog slaapt. Om in contact te komen met deze kracht leer je om eerst je geest tot rust te brengen. Daarom besteden we het eerste deel van de workshop aan meditatie. Als je nog geen ervaring hebt met mediteren, leer je een eenvoudige maar krachtige meditatietechniek.

Chikung om de draak te bevrijden

Als je je geest tot rust hebt gebracht, leer je om contact te maken met je innerlijke kracht. Dit is de fase dat de draak ontwaakt. Door de oefeningen die je vervolgens leert komt die kracht in beweging. Men spreekt dan van het bevrijden van de draak. Wanneer je die kracht zijn werk laat doen ervaar je dat als een bevrijding, omdat er allerlei spanningen van je afvallen en blokkades worden opgeheven.

Praktisch

  • De prijs van deze workshop is €50,00
  • Neem je eigen drinken, eten, gemakkelijk zittende kleding, ligmat, zitkussen, handdoek, stuk plastic tegen natte ondergrond mee.
  • De locatie is in park Brakkenstein te Nijmegen. Het is dezelfde locatie als voorgaande keren. Neem contact op als je niet hiermee bekend bent.

Stichting YinYang Harmony

Frans van Heel

 06 543 45 231

[email protected]

Volg ons op Facebook