Blog
×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 222 niet laden

De medische wetenschap waarschuwt dat te weinig beweging in de nabije toekomst wel eens doodsoorzaak nummer 1 zou kunnen worden. We zitten als we werken, we zitten als we ons verplaatsen van en naar het werk, we zitten als we ontspannen na het werk. Kortom, we zitten het grootste deel van de dag en aan het einde van de dag gaan we liggen om te slapen.

Sneller genezen door beweging

Tegelijkertijd worden patiënten in het ziekenhuis zo snel mogelijk gemotiveerd en geactiveerd om uit bed te komen en te gaan bewegen, omdat uit de praktijk blijkt dat ze dan veel sneller herstellen van hun ziektes en operaties. Met andere woorden ook de westerse wetenschap is er ondertussen van overtuigd dat bewegen niet alleen gezond maar ook noodzakelijk is.

Eigenlijk is dat besef al duizenden jaren oud. In alle culturen zijn daarom van begin af aan bewegingssystemen ontwikkeld om in deze fysieke behoefte te voorziens; in de vorm van dans of krijgsoefeningen. In Aziatische landen zijn specifieke oefensystemen tot op een hoog niveau uitgewerkt om tot steeds betere en specifiekere resultaten te komen. In China noemt men deze oefensystemen Qigong.

Chinees oefensysteem Chikung

Chikung, oftewel qigong volgens de moderne spelling, is niet één methode met één theorie. Het is een verzamelbegrip voor alle oefeningen waarmee men de energie activeert en het lichaam versterkt. In de Qigong die wij doen is het idee van het openen van de gewrichten belangrijk. De gewrichten open je door de extremen van je lichaam, vooral handen en hoofd, zover mogelijk weg te duwen van het centrum. Met het centrum bedoelen we het onderlichaam. Tegelijkertijd probeer je zoveel mogelijk de grote spieren, van de rug, benen en armen te ontspannen.

De chi beweegt

Als er een goede balans is tussen deze rekbeweging en het ontspannen van de spieren ontstaat er een nieuwe dynamiek in het lichaam die je kunt herkennen aan wiegende of vibrerende bewegingen. Als dit ontstaat zegt men in China dat de chi beweegt. Los van wat er werkelijk gebeurt, is het resultaat van deze oefening dat er allerlei processen worden geactiveerd, waardoor je je energiek en voldaan gaat voelen. De wiegende bewegingen kun je ook zien in het volgende chikung-filmpje.

Soepeler en beweeglijker

Door op deze manier te oefenen worden je ledematen en rug soepeler en beweeglijker. Risico’s op blessures zijn er nauwelijks en vrijwel zeker heeft het op langere termijn een preventieve werking voor veel voorkomende gezondheids- en ouderdomsklachten.

Lees meer over chikung volgens de methode van YinYang Harmony.

" Wat ben ik? Ben ik de gloeilamp die het licht overbrengt, of ben ik het licht waarvan de gloeilamp het voertuig is. Joseph Campbell "
Chikung workshop: release your dragon
Datum 2 juli 10:00 - 14:00
Boek deze activiteit!

De draak staat in het taoïsme voor je innerlijke kracht. Er wordt in oosterse disciplines als chikung, meditatie en de vechtkunst tai-chi chuan veel gesproken over innerlijke kracht. Maar hoe je innerlijke kracht echt kunt activeren en voor je laten werken is voor velen nog een geheim. Deze zomer workshops zijn voor iedereen toegankelijk. Omdat gevorderde en beginnende deelnemers samen oefenen, kun je zien hoe op verschillende niveaus met deze kracht wordt gewerkt.

Mediteren om de draak te vinden

Iedereen beschikt over de innerlijke kracht die de draak wordt genoemd. Zolang je die kracht niet hebt gevonden, zegt men dat de draak nog slaapt. Om in contact te komen met deze kracht leer je om eerst je geest tot rust te brengen. Daarom besteden we het eerste deel van de workshop aan meditatie. Als je nog geen ervaring hebt met mediteren, leer je een eenvoudige maar krachtige meditatietechniek.

Chikung om de draak te bevrijden

Als je je geest tot rust hebt gebracht, leer je om contact te maken met je innerlijke kracht. Dit is de fase dat de draak ontwaakt. Door de oefeningen die je vervolgens leert komt die kracht in beweging. Men spreekt dan van het bevrijden van de draak. Wanneer je die kracht zijn werk laat doen ervaar je dat als een bevrijding, omdat er allerlei spanningen van je afvallen en blokkades worden opgeheven.

Praktisch

  • De prijs van deze workshop is €50,00
  • Neem je eigen drinken, eten, gemakkelijk zittende kleding, ligmat, zitkussen, handdoek, stuk plastic tegen natte ondergrond mee.
  • De locatie is in park Brakkenstein te Nijmegen. Het is dezelfde locatie als voorgaande keren. Neem contact op als je niet hiermee bekend bent.

Stichting YinYang Harmony

Frans van Heel

 06 543 45 231

[email protected]

Volg ons op Facebook