Blog

 

Het gouden elixir is een term uit het taoïsme om een kinetische kracht te benoemen die in de westerse wereld onbekend is en misschien wel nooit bekend is geweest. In het chinees zijn er verschillende termen voor; jindan (gouden elixir), neidan (innerlijk elixir), liandan (lotus elixir) en nog veel meer. Het werken met jindan zou zijn oorsprong hebben in de innerlijke alchemie van taoöstische meditatietechnieken. Bij deze innerlijke alchemie wordt onder ander gebruik gemaakt van visualities gebaseerd op metaforen van de externe alchemie of metallurgie. De metaforen duiden op ervaringen die de kinetische kracht teweeg brengt bij de beoefenaar, zoals het bewegen van kwik, of de transformatie van kwik in goud.

De kracht die onkwetsbaar maakt

Scott Parks Philips beschrijft in zijn boek over het gouden elixir dat de term Jindan voorkomt in tradiotionele theatervoorstellingen als aanduiding voor martiale kracht, omdat het geassocieerd wordt met onkwetsbaarheid. Het activeren van het gouden elixer is karakteristiek voor de vechtmethodes van de innerlijke school (neipai of neidanpai), bijvoorbeeld pakua chang (bagua zhang), hsing-I (xingyi) en tai-chi chuan (taiji quan). Er zijn ook chikung methodes die deze kracht kunnen activeren bij de beoefenaar.

Alvorens te oefenen met het gouden elixir is het volgens de overlevering van belang om eerst zuowang te beoefenen, oftewel ‘zitten en vergeten’. Met ‘zitten’wordt veeleer gedoeld op het ‘zitten van de geest’ in plaats van het fysieke zitten. In tegenstelling tot het bewegen van de geest wanneer deze in interactie is met zijn gedachtenstroom, emoties en impulsen van buitenaf. Met ‘vergeten’ bedoelt men dat men een opkomende gedachte loslaat of voorbij laat gaan op het moment dat men deze gewaar wordt.

Het spontaan opborrelen van het gouden elixir

Zuowang is geen vaardigheid maar een mentale houding, waaruit de activiteit van het gouden elixir spontaan opborrelt. De vrucht van deze houding is een nonconceptuele ervari ng van stilte. Uit deze stilte kan de ervaring van ruimtelijke leegte (xu) ontstaan, waarbij zowel mentaal als fysiek alle grenzen wegvallen. De lichaamservaring die daarbij ontstaat is als een wolk zonder gedefinieerde grenzen. Deze wolk kan zich transformeren in allerlei manifestaties, verschillend van gouden licht tot goddelijke entiteiten.

Uiteindelijk transformeert deze ervaring spontaan weer naar leegte en stilte. Zuowang komt in deze zin overeen met het tai-chi principe jing-dong-jing, dat veronderstelt dat vanuit stilte vanzelf beweging ontstaat en vervolgens net zo natuurlijk weer terugkeert naar stilte, maar dan in een geïntensiveerde staat.

Hoewel er veel over deze methode wordt getheoretiseerd, is mijn leraar dr Shen Hongxun de enige die ik heb ontmoet die deze innerlijke, kinetische kracht daadwerkelijk kon doen ontwaken bij zijn leerlingen. Hij gebruikte deze kracht ook om mensen te genezen van bepaalde klachten. Vooral bij klachten gerelateerd aan het bewegingsapparaat en klachten die een psychische en of spirituele oorsprong hadden behaalde hij opmerkelijke resultaten.

" Als we accepteren dat de natuur van ons allemaal is, dan kunnen we elkaar voor de ondergang behoeden. We moeten opnieuw leren naar de natuur te luisteren, zoals de heilige Franciscus deed. Paus Franciscus "
Workshop tai-chi healing
Datum 2 december 10:00 - 15:00
Boek deze activiteit!

Healing volgens het boeddhisme en taoïsme heeft te maken met 'heel' worden. Gedurende ons leven lopen we als gevolg van lichamelijke en psychische trauma's, ongezonde gewoontes en infectieziektes blokkades op, waardoor onze energie niet meer goed doorstroomt. Ons energielichaam is daardoor niet meer een geheel. Healing of 'heel maken' gaat over het herstellen van die energiedoorstroming.

Wanneer onze energie is geblokkeerd, heeft dit in eerste instantie een negatieve invloed op onze vitaliteit. We hebben dan minder weerstand en zijn gevoeliger voor stress en infecties. Op lange duur kan dit tot chronische klachten en ernstige ziektes leiden. In ieder geval zullen we daardoor op latere leeftijd meer beperkingen hebben en zal het onze geluksbeleving negatief beïnvloeden.

Jezelf en anderen 'helen'

Bij deze introductieworkshop 'healing met taiji krachten' kijken we in eerste instantie hoe we onszelf heel kunnen maken, oftewel onze blokkades kunnen opheffen. Je leert je geest te kalmeren en van daaruit je energie te activeren. Wanneer je energie actief is wordt de doorstroming zo krachtig dat je alle blokkades kunt opheffen.

Daarnaast leer je hoe je anderen kunt helpen om heel te worden. Je leert hoe je op een mentale en intuïtieve manier diagnoses kunt stellen over de staat van het energielichaam van iemand anders en wat je kunt doen om specifieke blokkades op te heffen.

Benodigdheden

  • Schrijfbenodigdheden
  • Gemakkelijk zittende kleding
  • Ligmatje
  • Eventueel zitkussen
  • Eten en drinken

Belangstelling?

Meld je dan voor 18 november aan voor €60.
De lessen vinden plaats van 10 tot 15 uur.
Zorg dat je een kwartier van tevoren aanwezig bent,

Locatie

Ark van Oost
Cipresstraat 154
6523 HR Nijmegen

Stichting YinYang Harmony

Frans van Heel

 06 543 45 231

[email protected]

Volg ons op Facebook