Blog

Meer dan 10 jaar heb ik aan het boek met de titel Taiji De Dao gewerkt om vast te leggen wat ik de afgelopen 50 jaar heb geleerd, verwerkt en vertaald naar de lessen die ik geef. De kern van het boek bestaat uit de lessen van dr. Shen Hongxun en Jan Willem van Overdam. Zij zijn echter niet de enige leraren die mij hebben geïnspireerd. 

Het boek is behalve een eerbetoon aan al mijn leraren, ook een lesboek voor de achtjarige opleiding die ik over afzienbare tijd wil starten. Tegelijkertijd is het een naslagwerk voor alle studenten die les van mij krijgen, zelf al les geven of anderszins bekend zijn met het systeem van dr. Shen Hongxun.

Ik weet nog niet of en hoe ik het boek ga publiceren, want het is geen toegankelijk boek voor dummy's geworden. Het vereist enige achtergrondkennis en motivatie om de teksten en het lesmateriaal te doorgronden. Op de website zal ik om de zoveel tijd teasers beschikbaar stellen. Heb je belangstelling voor het boek of wil je informatie over de opleiding? Neem dan contact op.

De eerste teaser: Inleiding van het boek Taiji De Dao

Taiji De Dao kun je afhankelijk van de keuze van de Chinese karakters op twee manieren interpreteren. De eerste interpretatie is ‘Het zwaard van taiji’. Het concept ‘zwaard’ zie ik in de context van de taiji filosofie als een manier om richting te geven aan je leven. Door je geest te richten op een doel, bijvoorbeeld spirituele ontwikkeling, creëer je als het ware een zwaardbewustzijn. Dit zwaardbewustzijn helpt je om op het pad c.q. ‘de weg’ te blijven.

taiji zwaard

De tweede interpretatie is gebaseerd op een vertaling van de afzonderlijke karakters van Taiji De Dao. ‘Taiji’ representeert in deze context het ‘natuurlijk streven’ van alle yin en yang kwaliteiten om met elkaar in harmonie te komen. `De’ staat voor deugd. Deugd is hier bedoeld als 'moreel karakter' en ‘kracht om te handelen’.

De derde term in de titel is ‘Dao’. Het Chinese karakter voor Dao verwijst onder andere naar een persoon die een reis gaat beginnen. Hoewel de reis een doel heeft, is zowel dat doel als de weg er naartoe niet vastomlijnd. Of, zoals ook wel wordt gezegd; Dao is de weg die geen weg is. De termen ‘De’ en ‘Dao’ zijn net als bij het klassieke daoïstische geschrift Dao De Jing met elkaar verweven. De filosoof Yen Ling-feng legt dit als volgt uit: “De deugd is de manifestatie van de weg. Zonder de weg zou deugd geen kracht hebben. Zonder de deugd zou de weg geen recht van bestaan hebben.”

Hierop voortbordurend interpreteer ik de samenvoeging van Taiji, De en Dao als volgt: de deugd is de manifestatie van de weg, op deze weg neem je de taiji filosofie als leidraad. Ik heb bewust niet gekozen voor de titel Dao De Taiji. Dit roept in navolging van de titel van het daoïstische geschrift Dao De Jing te gemakkelijk associaties op met daoïstisch taiji. Deze associatie wil ik juist vermijden omdat bij de taiji methode die in dit boek wordt beschreven de boeddhistische aspecten net zo belangrijk zijn als de daoïstische.

Wil je meer lezen? Download dan hier de inleiding van het boek Taiji De Dao.

" Als we accepteren dat de natuur van ons allemaal is, dan kunnen we elkaar voor de ondergang behoeden. We moeten opnieuw leren naar de natuur te luisteren, zoals de heilige Franciscus deed. Paus Franciscus "
Cursus YinYang meditatie
Datum 28 oktober 10:00 - 14:00
Boek deze activiteit!

Meer rust, helderheid en inspiratie? Begin bij de basis, begin met mediteren! In oktober start een cursus YinYang Meditatie waarin je op een eenvoudige en natuurlijke manier leert mediteren.

Persoonlijke tools om contact te maken met de bron van je geest

Je krijgt unieke persoonlijke tools aangereikt om je geest tot rust te laten komen, zodat je contact leert maken met je eigen bron. Je leerproces wordt ondersteund door uitleg over de basisprincipes van meditatie en begeleidende oefeningen uit het YinYang systeem. Het bijzondere aan de YinYang Meditatie is dat er veel aandacht is voor je lichaamshouding. Een juiste houding ondersteunt je meditatie en een rustige geest brengt ontspanning in je lijf. Door deze geïntegreerde vorm van lesgeven leg je een solide basis voor de rest van je meditatieve pad.

Persoonlijke aandacht bij het leerproces

In deze cursus word je begeleid door Marlie Houben. Frans van Heel zal aanwezig zijn om dieper op de theorie van dit meditatieve pad in te gaan. Samen hebben de docenten de kennis en ervaring in huis om je te begeleiden vanuit verschillende perspectieven. Marlie Houben is acupuncturist en docent meditatie en qigong (chi kung). Ook zij heeft jarenlang les gehad van dr. Shen Hongxun.

Voorzieningen en benodigdheden

De Ark van Oost beschikt over een kantine, maar neem ook je eigen drinken en versnaperingen mee.
Heb je zelf een meditatiekussen? Dan mag je dat meenemen.
Het kan fijn zijn om een opschrijfboekje mee te nemen voor aantekeningen en om gemakkelijk zittende kleding en schoenen met slappe zool of sloffen te dragen.

Cursusdata

 De datums van de cursus zijn:

  • 28 oktober

  • 11 november

  • 25 november

  • 9 december

Belangstelling?

Meld je dan voor 7 oktober aan voor €175,00, Daarna is de prijs €200,00. Meld je uiterlijk voor 23 oktober aan.
De lessen vinden plaats van 10:00 - 14:00. Zorg ervoor dat je een kwartier van te voren aanwezig bent.

Locatie

Ark van Oost
Cipresstraat 154
6523 HR Nijmegen

Workshop tai-chi healing
2 december 10:00 - 15:00

Healing volgens het boeddhisme en taoïsme heeft te maken met 'heel' worden. Gedurende ons leven lopen we als gevolg van lichamelijke en psychische trauma's, ongezonde gewoontes en infectieziektes blokkades op, waardoor onze energie niet meer goed doorstroomt. Ons energielichaam is daardoor niet meer een geheel. Healing of 'heel maken' gaat over het herstellen van die energiedoorstroming.

Wanneer onze energie is geblokkeerd, heeft dit in eerste instantie een negatieve invloed op onze vitaliteit. We hebben dan minder weerstand en zijn gevoeliger voor stress en infecties. Op lange duur kan dit tot chronische klachten en ernstige ziektes leiden. In ieder geval zullen we daardoor op latere leeftijd meer beperkingen hebben en zal het onze geluksbeleving negatief beïnvloeden.

Jezelf en anderen 'helen'

Bij deze introductieworkshop 'healing met taiji krachten' kijken we in eerste instantie hoe we onszelf heel kunnen maken, oftewel onze blokkades kunnen opheffen. Je leert je geest te kalmeren en van daaruit je energie te activeren. Wanneer je energie actief is wordt de doorstroming zo krachtig dat je alle blokkades kunt opheffen.

Daarnaast leer je hoe je anderen kunt helpen om heel te worden. Je leert hoe je op een mentale en intuïtieve manier diagnoses kunt stellen over de staat van het energielichaam van iemand anders en wat je kunt doen om specifieke blokkades op te heffen.

Benodigdheden

  • Schrijfbenodigdheden
  • Gemakkelijk zittende kleding
  • Ligmatje
  • Eventueel zitkussen
  • Eten en drinken

Belangstelling?

Meld je dan voor 18 november aan voor €60.
De lessen vinden plaats van 10 tot 15 uur.
Zorg dat je een kwartier van tevoren aanwezig bent,

Locatie

Ark van Oost
Cipresstraat 154
6523 HR Nijmegen

Stichting YinYang Harmony

Frans van Heel

 06 543 45 231

[email protected]

Volg ons op Facebook