Blog

Meer dan 10 jaar heb ik aan dit boek met de titel Taiji De Dao gewerkt om vast te leggen wat ik de afgelopen 50 jaar heb geleerd, verwerkt en vertaald naar de lessen die ik geef. De kern van het boek bestaat uit de lessen van dr. Shen Hongxun en Jan Willem van Overdam. Zij zijn echter niet de enige leraren die mij hebben geïnspireerd. 

Het boek is behalve een eerbetoon aan al mijn leraren, ook een lesboek voor de achtjarige opleiding die ik over afzienbare tijd wil starten. Tegelijkertijd is het een naslagwerk voor alle studenten die les van mij krijgen, zelf al les geven of anderszins bekend zijn met het systeem van dr. Shen Hongxun.

Ik weet nog niet of en hoe ik het boek ga publiceren, want het is geen toegankelijk boek voor dummy's geworden. Het vereist enige achtergrondkennis en motivatie om de teksten en het lesmateriaal te doorgronden. Op de website zal ik om de zoveel tijd teasers beschikbaar stellen. Heb je belangstelling voor het boek of wil je informatie over de opleiding? Neem dan contact op.

De eerste teaser: Inleiding van het boek Taiji De Dao

Taiji De Dao kun je afhankelijk van de keuze van de Chinese karakters op twee manieren interpreteren. De eerste interpretatie is ‘Het zwaard van taiji’. Het concept ‘zwaard’ zie ik in de context van de taiji filosofie als een manier om richting te geven aan je leven. Door je geest te richten op een doel, bijvoorbeeld spirituele ontwikkeling, creëer je als het ware een zwaardbewustzijn. Dit zwaardbewustzijn helpt je om op het pad c.q. ‘de weg’ te blijven.

taiji zwaard

De tweede interpretatie is gebaseerd op een vertaling van de afzonderlijke karakters van Taiji De Dao. ‘Taiji’ representeert in deze context het ‘natuurlijk streven’ van alle yin en yang kwaliteiten om met elkaar in harmonie te komen. `De’ staat voor deugd. Deugd is hier bedoeld als 'moreel karakter' en ‘kracht om te handelen’.

De derde term in de titel is ‘Dao’. Het Chinese karakter voor Dao verwijst onder andere naar een persoon die een reis gaat beginnen. Hoewel de reis een doel heeft, is zowel dat doel als de weg er naartoe niet vastomlijnd. Of, zoals ook wel wordt gezegd; Dao is de weg die geen weg is. De termen ‘De’ en ‘Dao’ zijn net als bij het klassieke daoïstische geschrift Dao De Jing met elkaar verweven. De filosoof Yen Ling-feng legt dit als volgt uit: “De deugd is de manifestatie van de weg. Zonder de weg zou deugd geen kracht hebben. Zonder de deugd zou de weg geen recht van bestaan hebben.”

Hierop voortbordurend interpreteer ik de samenvoeging van Taiji, De en Dao als volgt: de deugd is de manifestatie van de weg, op deze weg neem je de taiji filosofie als leidraad. Ik heb bewust niet gekozen voor de titel Dao De Taiji. Dit roept in navolging van de titel van het daoïstische geschrift Dao De Jing te gemakkelijk associaties op met daoïstisch taiji. Deze associatie wil ik juist vermijden omdat bij de taiji methode die in dit boek wordt beschreven de boeddhistische aspecten net zo belangrijk zijn als de daoïstische.

Wil je meer lezen? Download dan hier de inleiding van het boek Taiji De Dao.

" Wat ben ik? Ben ik de gloeilamp die het licht overbrengt, of ben ik het licht waarvan de gloeilamp het voertuig is. Joseph Campbell "
Basiscursus YinYang meditatie
Datum 13 mei 10:00 - 14:00
Boek deze activiteit!

In de cursus YinYang meditatie leer je de basisvaardigheden en de kerntechniek van het hele systeem. Bij alles wat je hierna nog gaat leren komen deze meditatietechniek en de vaardigheden die je verwerft terug. Iedereen die deze cursus volgt heeft daarmee ook de eerste stap gezet op de opleiding Taiji De Dao. De meditatietechniek en de oefeningen die je leert staan ook op zichzelf en je kunt er in principe jaren mee verder om het inzicht in je geest te verdiepen.

Marlie Houben verzorgt deze cursus, mogelijk ondersteunt door Frans van Heel of andere gekwalificeerde instructeurs. Marlie Houben heeft jarenlang lessen gevolgd bij onze gezamenlijke bronleraar Shen Hongxun en heeft de cursus voor instructeur YinYang meditatie afgerond. Zij is in het dagelijks leven acupuncturist en geeft ook wekelijkse chikung en tai-chi lessen.

Praktisch

  • Meld je voor 17 april aan voor de vroegboekkorting; je betaalt dan €150 in plaats van €200.
  • De cursus bestaat uit vier bijeenkomsten die duren van 10:00 tot 14:00 uur.
  • De datums zijn 13 mei, 27 mei, 10 juni en 24 juni.
  • De bijeenkomsten zijn in wijkcentrum de Ark van Oost.
  • Aanmelden kan tot en met 8 mei.

Meenemen

  • Er is een horecagelegenheid. Neem ook je eigen eten en drinken mee.
  • Gemakkelijk zittende kleding en schoeisel.
  • Zitkussen en dekentje om comfortabel te kunnen zitten.
  • Schrijfwaren.

Stichting YinYang Harmony

Frans van Heel

 06 543 45 231

[email protected]

Volg ons op Facebook