Blog
Zorg voor je zelf

Michel Foucault is een beroemde Franse filosoof die de zorg voor het zelf in zijn latere werk centraal heeft gezet als een wezenlijk aspect om van je leven kunst te maken. Dat is een mooi streven, maar zorgen voor jezelf is ook gewoon goed voor jezelf en voor de mensen om je heen. Wat kunnen tai-chi, chikung en meditatie betekenen als het gaat om voor jezelf te zorgen?

Door de omstandigheden waarin we leven gaat onze aandacht vaak naar buiten; naar ons werk en de zorg voor de ander. De zorg voor het zelf raakt hierdoor ondergesneeuwd. Soms wordt de zorg voor ons zelf verward met egoïsme. De zorg voor het zelf waar ik op doel heeft niets te maken met egoïsme, misschien een beetje met opportunisme. 

Mantelzorg en professionele zorg = tevens goed voor jezelf zorgen

Een van mijn leraren zei vaak: “Hoe kun je nou voor andere mensen zorgen als je nog niet eens voor jezelf kunt zorgen?” Veel mensen die op een of andere wijze iets met of in de zorg doen, gaan zo op in de zorg voor anderen dat ze zich daarin verliezen. Zij weten daardoor niet (meer) hoe ze hun aandacht naar binnen moeten richten om contact te maken met hun eigen gevoel en behoeften. Ze beseffen ook niet meer wanneer het tijd is om voor zichzelf te zorgen en bijvoorbeeld rust te nemen. In het ergste geval gaan ze over de kop en geraken in een burn-out.

Zorg voor je zelf

Ik wil hiermee niet zeggen dat het gemakkelijk is om in een positie als (professionele) zorgverlener of als mantelzorger tijd en aandacht voor jezelf te nemen en soms zelfs op te eisen. De vraag om zorg is in deze tijd zo groot dat het al snel boven je hoofd kan stijgen. Tegelijkertijd heeft niemand er baat bij als jij ziek wordt door uitputting.

De zorg voor jezelf is dus nooit enkel opportunistisch en al helemaal niet egoïstisch. Iedereen die gebruik maakt, dan wel voordeel heeft van de zorg die jij verleent is er ook bij gebaat dat jij goed voor je zelf zorgt. Hiermee heb je gelijk een argument om op zijn tijd nee te zeggen, wanneer er een beroep wordt gedaan op jouw zorg.

Voor jezelf zorgen met behulp van meditatie, chikung of tai-chi

Daarmee ben je er nog niet. Je moet wel kunnen voelen wanneer het tijd is om nee te zeggen en voor je zelf te zorgen. Dat begint met het naar binnen kunnen richten van je aandacht. Dat kan op meditatieve wijze of meer fysiek met behulp van oefeningen die je met taiji en qigong kunt leren.

Mijn kerst- en nieuwjaarswens is dan ook: “Zorg eerst goed voor jezelf, dan komt de zorg voor de ander ook goed.”

" Wat ben ik? Ben ik de gloeilamp die het licht overbrengt, of ben ik het licht waarvan de gloeilamp het voertuig is. Joseph Campbell "
Basiscursus YinYang meditatie
Datum 13 mei 10:00 - 14:00
Boek deze activiteit!

In de cursus YinYang meditatie leer je de basisvaardigheden en de kerntechniek van het hele systeem. Bij alles wat je hierna nog gaat leren komen deze meditatietechniek en de vaardigheden die je verwerft terug. Iedereen die deze cursus volgt heeft daarmee ook de eerste stap gezet op de opleiding Taiji De Dao. De meditatietechniek en de oefeningen die je leert staan ook op zichzelf en je kunt er in principe jaren mee verder om het inzicht in je geest te verdiepen.

Marlie Houben verzorgt deze cursus, mogelijk ondersteunt door Frans van Heel of andere gekwalificeerde instructeurs. Marlie Houben heeft jarenlang lessen gevolgd bij onze gezamenlijke bronleraar Shen Hongxun en heeft de cursus voor instructeur YinYang meditatie afgerond. Zij is in het dagelijks leven acupuncturist en geeft ook wekelijkse chikung en tai-chi lessen.

Praktisch

  • Meld je voor 17 april aan voor de vroegboekkorting; je betaalt dan €150 in plaats van €200.
  • De cursus bestaat uit vier bijeenkomsten die duren van 10:00 tot 14:00 uur.
  • De datums zijn 13 mei, 27 mei, 10 juni en 24 juni.
  • De bijeenkomsten zijn in wijkcentrum de Ark van Oost.
  • Aanmelden kan tot en met 8 mei.

Meenemen

  • Er is een horecagelegenheid. Neem ook je eigen eten en drinken mee.
  • Gemakkelijk zittende kleding en schoeisel.
  • Zitkussen en dekentje om comfortabel te kunnen zitten.
  • Schrijfwaren.

Stichting YinYang Harmony

Frans van Heel

 06 543 45 231

[email protected]

Volg ons op Facebook