Blog
Zorg voor je zelf

Michel Foucault is een beroemde Franse filosoof die de zorg voor het zelf in zijn latere werk centraal heeft gezet als een wezenlijk aspect om van je leven kunst te maken. Dat is een mooi streven, maar zorgen voor jezelf is ook gewoon goed voor jezelf en voor de mensen om je heen. Wat kunnen tai-chi, chikung en meditatie betekenen als het gaat om voor jezelf te zorgen?

Door de omstandigheden waarin we leven gaat onze aandacht vaak naar buiten; naar ons werk en de zorg voor de ander. De zorg voor het zelf raakt hierdoor ondergesneeuwd. Soms wordt de zorg voor ons zelf verward met egoïsme. De zorg voor het zelf waar ik op doel heeft niets te maken met egoïsme, misschien een beetje met opportunisme. 

Mantelzorg en professionele zorg = tevens goed voor jezelf zorgen

Een van mijn leraren zei vaak: “Hoe kun je nou voor andere mensen zorgen als je nog niet eens voor jezelf kunt zorgen?” Veel mensen die op een of andere wijze iets met of in de zorg doen, gaan zo op in de zorg voor anderen dat ze zich daarin verliezen. Zij weten daardoor niet (meer) hoe ze hun aandacht naar binnen moeten richten om contact te maken met hun eigen gevoel en behoeften. Ze beseffen ook niet meer wanneer het tijd is om voor zichzelf te zorgen en bijvoorbeeld rust te nemen. In het ergste geval gaan ze over de kop en geraken in een burn-out.

Zorg voor je zelf

Ik wil hiermee niet zeggen dat het gemakkelijk is om in een positie als (professionele) zorgverlener of als mantelzorger tijd en aandacht voor jezelf te nemen en soms zelfs op te eisen. De vraag om zorg is in deze tijd zo groot dat het al snel boven je hoofd kan stijgen. Tegelijkertijd heeft niemand er baat bij als jij ziek wordt door uitputting.

De zorg voor jezelf is dus nooit enkel opportunistisch en al helemaal niet egoïstisch. Iedereen die gebruik maakt, dan wel voordeel heeft van de zorg die jij verleent is er ook bij gebaat dat jij goed voor je zelf zorgt. Hiermee heb je gelijk een argument om op zijn tijd nee te zeggen, wanneer er een beroep wordt gedaan op jouw zorg.

Voor jezelf zorgen met behulp van meditatie, chikung of tai-chi

Daarmee ben je er nog niet. Je moet wel kunnen voelen wanneer het tijd is om nee te zeggen en voor je zelf te zorgen. Dat begint met het naar binnen kunnen richten van je aandacht. Dat kan op meditatieve wijze of meer fysiek met behulp van oefeningen die je met taiji en qigong kunt leren.

Mijn kerst- en nieuwjaarswens is dan ook: “Zorg eerst goed voor jezelf, dan komt de zorg voor de ander ook goed.”

" Als we accepteren dat de natuur van ons allemaal is, dan kunnen we elkaar voor de ondergang behoeden. We moeten opnieuw leren naar de natuur te luisteren, zoals de heilige Franciscus deed. Paus Franciscus "
Cursus YinYang meditatie
Datum 28 oktober 10:00 - 14:00
Boek deze activiteit!

Meer rust, helderheid en inspiratie? Begin bij de basis, begin met mediteren! In oktober start een cursus YinYang Meditatie waarin je op een eenvoudige en natuurlijke manier leert mediteren.

Persoonlijke tools om contact te maken met de bron van je geest

Je krijgt unieke persoonlijke tools aangereikt om je geest tot rust te laten komen, zodat je contact leert maken met je eigen bron. Je leerproces wordt ondersteund door uitleg over de basisprincipes van meditatie en begeleidende oefeningen uit het YinYang systeem. Het bijzondere aan de YinYang Meditatie is dat er veel aandacht is voor je lichaamshouding. Een juiste houding ondersteunt je meditatie en een rustige geest brengt ontspanning in je lijf. Door deze geïntegreerde vorm van lesgeven leg je een solide basis voor de rest van je meditatieve pad.

Persoonlijke aandacht bij het leerproces

In deze cursus word je begeleid door Marlie Houben. Frans van Heel zal aanwezig zijn om dieper op de theorie van dit meditatieve pad in te gaan. Samen hebben de docenten de kennis en ervaring in huis om je te begeleiden vanuit verschillende perspectieven. Marlie Houben is acupuncturist en docent meditatie en qigong (chi kung). Ook zij heeft jarenlang les gehad van dr. Shen Hongxun.

Voorzieningen en benodigdheden

De Ark van Oost beschikt over een kantine, maar neem ook je eigen drinken en versnaperingen mee.
Heb je zelf een meditatiekussen? Dan mag je dat meenemen.
Het kan fijn zijn om een opschrijfboekje mee te nemen voor aantekeningen en om gemakkelijk zittende kleding en schoenen met slappe zool of sloffen te dragen.

Cursusdata

 De datums van de cursus zijn:

  • 28 oktober

  • 11 november

  • 25 november

  • 9 december

Belangstelling?

Meld je dan voor 7 oktober aan voor €175,00, Daarna is de prijs €200,00. Meld je uiterlijk voor 23 oktober aan.
De lessen vinden plaats van 10:00 - 14:00. Zorg ervoor dat je een kwartier van te voren aanwezig bent.

Locatie

Ark van Oost
Cipresstraat 154
6523 HR Nijmegen

Workshop tai-chi healing
2 december 10:00 - 15:00

Healing volgens het boeddhisme en taoïsme heeft te maken met 'heel' worden. Gedurende ons leven lopen we als gevolg van lichamelijke en psychische trauma's, ongezonde gewoontes en infectieziektes blokkades op, waardoor onze energie niet meer goed doorstroomt. Ons energielichaam is daardoor niet meer een geheel. Healing of 'heel maken' gaat over het herstellen van die energiedoorstroming.

Wanneer onze energie is geblokkeerd, heeft dit in eerste instantie een negatieve invloed op onze vitaliteit. We hebben dan minder weerstand en zijn gevoeliger voor stress en infecties. Op lange duur kan dit tot chronische klachten en ernstige ziektes leiden. In ieder geval zullen we daardoor op latere leeftijd meer beperkingen hebben en zal het onze geluksbeleving negatief beïnvloeden.

Jezelf en anderen 'helen'

Bij deze introductieworkshop 'healing met taiji krachten' kijken we in eerste instantie hoe we onszelf heel kunnen maken, oftewel onze blokkades kunnen opheffen. Je leert je geest te kalmeren en van daaruit je energie te activeren. Wanneer je energie actief is wordt de doorstroming zo krachtig dat je alle blokkades kunt opheffen.

Daarnaast leer je hoe je anderen kunt helpen om heel te worden. Je leert hoe je op een mentale en intuïtieve manier diagnoses kunt stellen over de staat van het energielichaam van iemand anders en wat je kunt doen om specifieke blokkades op te heffen.

Benodigdheden

  • Schrijfbenodigdheden
  • Gemakkelijk zittende kleding
  • Ligmatje
  • Eventueel zitkussen
  • Eten en drinken

Belangstelling?

Meld je dan voor 18 november aan voor €60.
De lessen vinden plaats van 10 tot 15 uur.
Zorg dat je een kwartier van tevoren aanwezig bent,

Locatie

Ark van Oost
Cipresstraat 154
6523 HR Nijmegen

Stichting YinYang Harmony

Frans van Heel

 06 543 45 231

[email protected]

Volg ons op Facebook