Blog

Het is fijn dat Zoom bestaat. Daardoor kunnen we alsnog samen tai-chi blijven trainen. Maar toch, het is anders dan 'the real thing'. En dat is: samen trainen met anderen, lijfelijk aanwezig zijn, eventueel een 1-op-1-les, zonder afstand. Om volledig te kunnen trainen – zoveel mogelijk van de aspecten die tai-chi kent - heb je anderen nodig. Zo zou ik graag weer eens samen met anderen vorm willen lopen. Het begrip muscular bonding*, toevallig tegengekomen, maakte me meer duidelijk over dat verlangen en over wat er getraind wordt bij samen trainen.

Spiritueel marcheren

William McNeill’s basisopleiding (1941) in het Amerikaanse leger bestond voornamelijk uit marcheren. Eindeloos marcheren. McNeill dacht eerst dat het diende om de tijd te doden. Op de basis waren immers geen wapens om mee te trainen. Na een aantal weken echter bemerkte hij bij zichzelf een verandering: ‘Woorden zijn ontoereikend om de emotie te beschrijven die wordt opgewekt als je langere tijd in gelijkmatige bewegingen rond het exercitieterrein marcheert (…) meer in het bijzonder ook een vreemd gevoel van persoonlijke uitvergroting; een soort expansie waardoor je groter werd dan je normaal was dankzij deelname aan een collectief ritueel.’ Spiritualiteit op het exercitieterrein?

Het ‘ik’ uitschakelen Na zijn diensttijd ging McNeill aan de slag als historicus. In die hoedanigheid stelde hij dat de belangrijkste innovatie van de Griekse, Romeinse en (veel) later Europese legers de synchrone exercitie van het marcheren is. Het fysieke proces van muscular bonding, de verbinding van spierkracht, het samen voortbewegen in de tijd is een mechanisme dat zich heeft ontwikkeld om het ‘ik’ uit te schakelen en een superorganisme te vormen.

Muscular bonding in relatie tot tai-chi

Door muscular bonding kunnen mensen zichzelf vergeten, elkaar (leren) vertrouwen, een eenheid worden en als zodanig functioneren. Dat gold voor de training van de Macedonische falanx, waarbij soldaten erin geramd kregen de gelederen gesloten te houden, als eenheid te bewegen en tegelijkertijd dreiging uit te oefenen met hun onhandige, lange speren. Het geldt voor de rennende Amerikaanse mariniers met hun left-right-left-right. Geldt het ook voor mensen die tai-chi trainen en niet per se iets hebben met legerzaken?

falanx en tai chi

Muscular bonding is naar mijn mening ook aan de orde als je met een groepje mensen geconcentreerd en in stilte een tai-chi vorm loopt. Je trekt elkaar mee in de bewegingen en wordt tegelijkertijd meegenomen. Je neemt de wrijving van kleding waar, het geluid dat hoort bij draaien en stappen, de ademhaling van de anderen en je gaat op in iets groters dan jij zelf bent. Eén beweging, één ademhaling.... Samen proberen als één geheel te bewegen, te zijn. Als we stoppen met proberen en het gewoon doen is het nog beter. Fysiek, mentaal, individu, groep en daarna het samensmelten van al die aspecten. Hopelijk zijn de coronamaatregelen binnenkort voorbij en mag het weer...

Een bijdrage van Peter Vissers

Muscular bonding kwam ik tegen in Jonathan Haidt’s: ‘Het Rechtvaardigheidsgevoel Waarom wij niet allemaal hetzelfde denken over politiek en moraal’

" You don't stop tai-chi when you get old. You get old when you stop tai-chi. "

Unknown tai-chi master

Release your dragon
Datum 28 mei 10:00 - 14:00
Boek deze activiteit!

De draak staat in het taoïsme voor je innerlijke kracht. Er wordt in oosterse disciplines voor gezondheid, vechtkunst en spiritualiteit veel gesproken over innerlijke kracht. Maar hoe je innerlijke kracht echt kunt activeren en voor je laten werken is voor velen nog een geheim.

Bevrijd je draak en ontdek je innerlijke kracht

Iedereen kan leren hoe je deze innerlijke kracht, oftewel de draak in jezelf kunt bevrijden. Je hebt alleen de juiste ingang nodig. En die kun je leren in deze workshop. Het is een kennismakingsworkshop die voor iedereen toegankelijk is. Als je voor de eerste keer komt, kun je in ieder geval zien hoe meer en minder gevorderde beoefenaars met deze kracht werken.

We beginnen met meditatieve en voorbereidende oefeningen. Daarna leer je hoe je in contact komt met je innerlijke krachtbron en vervolgens hoe die innerlijke kracht langzaam maar zeker ontwaakt en krachtiger wordt.

Praktisch

  • De prijs van deze workshop is €50,00
  • Neem je eigen drinken, eten, gemakkelijk zittende kleding, ligmat, zitkussen, handdoek, stuk plastic tegen natte ondergrond mee.
  • De locatie wordt gezien de weersverwachtingen in park Brakkenstein te Nijmegen. Het is dezelfde locatie als voorgaande jaren. Neem contact op als je niet hiermee bekend bent.

Stichting YinYang Harmony

Frans van Heel

 06 543 45 231

[email protected]

Volg ons op Facebook