Blog

Zoek je extra bescherming tegen corona? Je kunt nu op internet allerlei oefeningen, recepten, kruiden enzovoort vinden om de gezondheid te ondersteunen als bescherming tegen corona.Wij bieden een volledige cursus Emei chikung aan. Niet omdat je daarmee voorkomt dat je corona krijgt, maar wel om uitdagende en interessante oefeningen te leren als je toch thuis moet blijven.

Corona chikung in China

Vanuit China is al diverse keren ziekenhuispersoneel in het nieuws geweest dat gezamenlijk chikung oefeningen doet tussen het werk door. Dit soort oefeningen zijn vooral goed om even los te komen van de stress dat het werken in ziekenhuizen nu met zich meebrengt Chikung oefeningen zorgen ervoor dat je lichaam in ontspannen en flexibel blijft. Als je het goed doet helpt het ook nog om de energie goed te laten doorstromen. Volgens diverse onderzoeken zou chikung ook een positieve invloed uitoefenen op je weerstand, bloeddruk en hart-long capaciteit. Uit ervaring durf ik in ieder geval te beweren dat je je door dit soort oefeningen vitaler gaat voelen en dat je geest er rustig van wordt.

Emei chikung

Emei is een bergstreek in centraal China, min of meer in de buurt van de grote stad Chengdu. Emei zou, net als Wudang en Shaolin, een gebied zijn waar traditioneel veel 'geheime' disciplines op het gebied van gezondheid, vechtkunst en spirituele ontwikkeling zijn ontstaan.

Emei is een enigszins afwijkend systeem ten opzichte van de andere chiking systemen die wij beoefenen. Bij Emei ligt veel meer nadruk op het uitrekken / openen van de uiteinden van het lichaam; handen, voeten, armen, benen. Vanuit die strekking aan de uiteinden werk je als het ware via de meridianen terug naar de hoofdkanalen in je lichaam en je energiecentrum de dantian. Andere systemen als taijiwuxigong zijn meer gericht op het activeren van de dantian en dan met behulp van de zogenaamde aardekracht via de energiekanalen naar de uiteinden te werken.

Neidan en waidan chikung, oftewel intern en extern chikung

De eerste variant wordt volgens de Chinese vakterminologie waidan (= extern) genoemd, omdat je als het ware van buiten (de uiteinden) naar binnen, richting het centrum  toewerkt. De andere variant heet dan neidan (= intern), omdat je van binnen (het centrum) naar buiten werkt. Dit betekent niet dat deze twee variaties van oefenen met elkaar strijdig zijn of elkaar tegenwerken. Op de juiste manier beschouwd kunnen deze verschillende manieren van oefenen elkaar juist aanvullen en versterken.

Hieronder de dauyin van Emei chikung

1. Tian zi zhuang: hemel oefening

2. Zhi zi zhuang: oefening voor de benen

3. Xin Zi Zhuang: klapwieken van de vleugels van de kraanvogel

4. He Xiang Zhuang: klapwieken van de vleugels van de kraanvogel

5. You Long Zhuang: zwemmen van de draak

6. Xuan Feng Zi Zhuang: de wervelwind

 7. Na Yun Zhuang: grijp de wolken

8. Xiao Zi Zhuang

9. Di Zi Zhuang

 

10. Da Zi Zhuang

 

" We zijn geen menselijke wezens die een spirituele ervaring, maar spirituele wezens die een menselijke ervaring hebben "

Pierre Teilhard de Chardin

2 juni 19:30 - 21:00
Avondtraining tai-chi en chikung
9 juni 19:30 - 21:00
Avondtraining tai-chi en chikung
13 juni 10:00 - 13:00
Open je energiepoorten
16 juni 19:30 - 21:00
Avondtraining tai-chi en chikung
23 juni 19:30 - 21:00
Avondtraining tai-chi en chikung

Stichting YinYang Harmony

Frans van Heel

 06 543 45 231

[email protected]

Volg ons op Facebook