Blog

Vanwege corona mogen we met zijn allen de deur niet meer uit en is gezamenlijke groepstraining niet meer mogelijk. Dat betekent niet dat je niet kunt oefenen.Om thuis te kunnen oefenen heb je niet veel ruimte nodig. Met een beetje creativiteit kun je het ook nog uitdagend houden voor jezelf. Het goede nieuws is dat je deze oefeningen ook thuis kunt doen als er geen corona epidemie is.

Taiji work out

Je kunt met een paar gewichten van de vormoefening ook een work-out maken om je spieren te versterken. Als je geen gewichten hebt kun je ook andere zware objecten nemen, bijvoorbeeld (halve) bakstenen.

Creatief met Taiji

Je kunt ook je inventiviteit prikkelen om je thuisoefening interessant te houden. Bijvoorbeeld door een stok vast te houden terwijl je de vorm loopt. Om het levendig te houden probeer je voor te stellen wat elke beweging inhoudt als verdedigende of aanvallende beweging.

 Spannend taiji

Taiji zwaard is meestal een aparte vorm. Maar dat is nergens voor nodig. Neem de bestaande vorm en pas hem aan voor het zwaard. Heb je geen zwaard? Dat is ook geen probleem, want je kunt de stok die je gebruikt om met twee handen vast te houden, zoals hierboven, ook aan het uiteinde met 1 hand  vasthouden en doen alsof het een zwaard is.

Taiji from the department of silly walks

Door je voetenwerk los te koppelen van je armbewegingen doorbreek je ingesleten opvattingen over en routines van je vormoefening. Routine en gewoonte zijn namelijk de grote valkuilen van een juiste taiji uitvoering. Taiji gaat namelijk over het leren samenvallen met de natuurlijke aard der verschijnselen die zich kenmerkt door spontane verandering.

Taiji SaQi compleet

Taijii SaQi staat voor taiji 37. In de context van het oefenen van de vorm betekent dit deze uit 37 houdingen bestaat. Hieronder een basale uitvoering, vooral bedoeld om mee te oefenen.

 

" Wat ben ik? Ben ik de gloeilamp die het licht overbrengt, of ben ik het licht waarvan de gloeilamp het voertuig is. Joseph Campbell "
Chikung workshop: release your dragon
Datum 20 augustus 10:00 - 14:00
Boek deze activiteit!

De draak staat in het taoïsme voor je innerlijke kracht. Er wordt in oosterse disciplines als chikung, meditatie en de vechtkunst tai-chi chuan veel gesproken over innerlijke kracht. Maar hoe je innerlijke kracht echt kunt activeren en voor je laten werken is voor velen nog een geheim. Deze laatste van drie zomer workshops is voor iedereen toegankelijk. Omdat gevorderde en beginnende deelnemers samen oefenen, kun je zien hoe op verschillende niveaus met deze kracht wordt gewerkt.

Mediteren om de draak te vinden

Iedereen beschikt over de innerlijke kracht die de draak wordt genoemd. Zolang je die kracht niet hebt gevonden, zegt men dat de draak nog slaapt. Om in contact te komen met deze kracht leer je om eerst je geest tot rust te brengen. Daarom besteden we het eerste deel van de workshop aan meditatie. Als je nog geen ervaring hebt met mediteren, leer je een eenvoudige maar krachtige meditatietechniek.

Chikung om de draak te bevrijden

Als je je geest tot rust hebt gebracht, leer je om contact te maken met je innerlijke kracht. Dit is de fase dat de draak ontwaakt. Door de oefeningen die je vervolgens leert komt die kracht in beweging. Men spreekt dan van het bevrijden van de draak. Wanneer je die kracht zijn werk laat doen ervaar je dat als een bevrijding, omdat er allerlei spanningen van je afvallen en blokkades worden opgeheven.

Praktisch

  • De prijs van deze workshop is €50,00
  • Neem je eigen drinken, eten, gemakkelijk zittende kleding, ligmat, zitkussen, handdoek, stuk plastic tegen natte ondergrond mee.
  • De locatie is in park Brakkenstein te Nijmegen. Het is dezelfde locatie als voorgaande keren. Neem contact op als je niet hiermee bekend bent.

Stichting YinYang Harmony

Frans van Heel

 06 543 45 231

[email protected]

Volg ons op Facebook