Blog

Vanwege corona mogen we met zijn allen de deur niet meer uit en is gezamenlijke groepstraining niet meer mogelijk. Dat betekent niet dat je niet kunt oefenen.Om thuis te kunnen oefenen heb je niet veel ruimte nodig. Met een beetje creativiteit kun je het ook nog uitdagend houden voor jezelf. Het goede nieuws is dat je deze oefeningen ook thuis kunt doen als er geen corona epidemie is.

Taiji work out

Je kunt met een paar gewichten van de vormoefening ook een work-out maken om je spieren te versterken. Als je geen gewichten hebt kun je ook andere zware objecten nemen, bijvoorbeeld (halve) bakstenen.

Creatief met Taiji

Je kunt ook je inventiviteit prikkelen om je thuisoefening interessant te houden. Bijvoorbeeld door een stok vast te houden terwijl je de vorm loopt. Om het levendig te houden probeer je voor te stellen wat elke beweging inhoudt als verdedigende of aanvallende beweging.

 Spannend taiji

Taiji zwaard is meestal een aparte vorm. Maar dat is nergens voor nodig. Neem de bestaande vorm en pas hem aan voor het zwaard. Heb je geen zwaard? Dat is ook geen probleem, want je kunt de stok die je gebruikt om met twee handen vast te houden, zoals hierboven, ook aan het uiteinde met 1 hand  vasthouden en doen alsof het een zwaard is.

Taiji from the department of silly walks

Door je voetenwerk los te koppelen van je armbewegingen doorbreek je ingesleten opvattingen over en routines van je vormoefening. Routine en gewoonte zijn namelijk de grote valkuilen van een juiste taiji uitvoering. Taiji gaat namelijk over het leren samenvallen met de natuurlijke aard der verschijnselen die zich kenmerkt door spontane verandering.

Taiji SaQi compleet

Taijii SaQi staat voor taiji 37. In de context van het oefenen van de vorm betekent dit deze uit 37 houdingen bestaat. Hieronder een basale uitvoering, vooral bedoeld om mee te oefenen.

 

" Wat ben ik? Ben ik de gloeilamp die het licht overbrengt, of ben ik het licht waarvan de gloeilamp het voertuig is. Joseph Campbell "
Cursus Diep mediteren voor gevorderden
Datum 4 februari 10:00 - 14:00
Boek deze activiteit!

De cursus Diep mediteren is het vervolg op de basiscursus YinYang meditatie. Iedereen die de cursus YinYang meditatie heeft gedaan kan meedoen met deze cursus voor gevorderden. Je gaat dieper in op het gebruik van de mantra en krijgt daarbij een persoonlijke uitbreiding en begeleiding. Mensen die deze cursus al hebben gedaan, betalen alleen een bijdrage voor de kosten van de locatie.

Leren reflecteren

Tijdens deze cursus gaan we meer en langer mediteren. Daarnaast krijg je ook enkele qigong oefeningen geleerd die je bijvoorbeeld kunt doen voordat je gaat mediteren. Om de inzichten die je opdoet tijdens het mediteren beter te verwerken gaan we met elkaar uitwisselen welke ervaringen je opdoet tijdens het mediteren, wat je daarvan kunt leren en hoe je de verworven inzichten kunt integreren in je dagelijks leven.

Handig om mee te nemen

  • Zitkussen en deken of omslagdoek om te mediteren
  • Schrijfmateriaal en boek De weg van meditatie naar integratie
  • Eten en drinken
  • Gemakkelijk zittende kleding en schoeisel, bijvoorbeeld pantoffels

Praktische zaken

  • De cursus bestaat uit 4 bijeenkomsten van een dagdeel (van 9:30 tot 14:00 u) en zal in het weekend plaats hebben.
    De datums zijn: 4 en 18 febrari, 11 en 25 maart. Laat het tijdig weten als een of meerdere datums niet schikken, dan kijken we naar een persoonlijke oplossing.
  • De locatie is nog niet bekend. De cursus zal plaats hebben in Nijmegen, waarschijnlijk in de Ark van Oost.
  • De prijs van de cursus is €175, inclusief het boek De weg van meditatie naar integratie en €165 exclusief het boek.

Stichting YinYang Harmony

Frans van Heel

 06 543 45 231

[email protected]

Volg ons op Facebook