Blog
×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 222 niet laden

Fascie (Latijn: fascia - facie) is een bijzonder bindweefsel dat ligt rond spieren, botten en gewrichten. Het woord bindweefsel geeft al aan wat het doet; het bindt en verbindt het lichaam. Het maakt daarmee mogelijk dat het lichaam een samenhangend geheel is dat zichzelf overeind en in beweging houdt. Het weefsel bestaat voor meer dan 70% uit vocht en is daarmee een belangrijke drager en distribiteur van lichaamsvocht.

Er zijn drie soorten bindweefsel: ligamenten, pezen en fascia

  1. Ligament is het bindweefsel om een gewricht.
  2. De pees vormt de verbinding tussen een spier en het bot.
  3. De fascie is een door collageen verbonden netwerk dat het hele lichaam met elkaar verbindt. Het fascianale netwerk bevindt zich op verschillende dieptes in het lichaam, zowel vlak onder de huid als diep in de spieren en in de hersenen. Fascie geeft ondersteuning en bescherming aan die lichaamsdelen en het geeft structuur aan het lichaam. 

Fascia van belang voor beweging, klachten en herstel

Al deze bindweefsels spelen een belangrijke rol bij beweging, maar ook bij klachten aan het bewegingsapparaat. Het collageen van de fascia speelt daarnaast ook een belangrijke rol bij het helingsproces van wonden. Uit foto’s blijkt dat de gezonde fascia bij een botbreuk een open structuur hebben. Als de fascia worden gefotografeerd nadat het lichaamsdeel uit het gips is gehaald blijkt dat de fascia zijn gaan woekeren en zich hebben verdikt. Dit veroorzaakt vrijwel zeker het pijnlijk stijve gevoel.

Een gezond lichaam en een gezonde fascia versterken elkaar

Al langer is duidelijk dat de pezen en ligamenten belangrijke bronnen van bewegingsklachten zijn. Toch los je niet alle bewegingsklachten op door de pezen of ligamenten te behandelen. Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt steeds duidelijker dat een gezond lichaam en gezonde fascia samengaan. En dat veel onverklaarbare en onbehandelbare bewegingsklachten wel behandeld zouden kunnen worden via de fascia.

Woekerende fascia

Door bewegingsgebrek en een verkeerde houding gaan de fascia woekeren, verkleven en verdikken. Ze kunnen daardoor het spierweefsel en de zenuwen verdrukken en beschadigen. Fascia bestaan uit lagen die tot 65 % over elkaar moeten kunnen schuiven. Hoe meer woekering hoe minder ze over elkaar kunnen schuiven, hoe groter de bewegingsbeperking. De fascie bestaan uit verspreid liggende cellen die door collageen met elkaar zijn verbonden.  

strek oefeningen YinYang Harmony

Strekbewegingen en acupunctuur dragen positief bij

Wanneer iemand veel strekkingsbewegingen doet, hebben die cellen een hoog uitdijend vermogen. Bij regelmatig oefenen tot wel 200%. Daarnaast is gebleken dat door acupunctuur en specifieke massage de cellen van de fascia ontspannen, waardoor er meer bewegingsvrijheid ontstaat en klachten afnemen. Uit onderzoek blijkt dat het collageen van de fascia reageert op elke incidentele naaldprik. Het collageen geeft als reactie een stof af die een ontspannende en pijnstillende werking heeft. Deze stof verspreidt zich via het collageen door het netwerk van de fascia.

Fascia reageren ook op stressimpulsen

Fascia vormen een samenhangend weefselnetwerk die onafhankelijk van zenuwen en spieren geprikkeld kunnen worden. Ze reageren net als spieren en zenuwen op impulsen, niet alleen op fysieke impulsen zoals bij acpunctuur maar ook op stressimpulsen. Ze reageren veel langzamer dan spieren en zenuwen, waardoor ze wel veel gevoeliger zijn voor lang aanhoudende stress, zoals bij emotionele stress vaak het geval is.

Positief effect van ontspannings – en strekoefeningen

Dit is de reden waarom ontspannende en strekkende bewegingsoefeningen zo’n groot positief effect hebben op stress gerelateerde klachten. De oefeningen van YinYang Harmony zijn allemaal gebaseerd op een zo optimaal mogelijke samenwerking van ontspannende en strekkende technieken.

Bron: Faszien – Geheimnisvolle Welt unter der Haut (Arte 27-1-2018)
Sommige wetenschappers zien dit weefsel niet als bindweefsel maar als een orgaan en noemen het interstitium: https://www.scientificamerican.com/article/meet-your-interstitium-a-newfound-organ/

" Wat ben ik? Ben ik de gloeilamp die het licht overbrengt, of ben ik het licht waarvan de gloeilamp het voertuig is. Joseph Campbell "
Chikung workshop: release your dragon
Datum 20 augustus 10:00 - 14:00
Boek deze activiteit!

De draak staat in het taoïsme voor je innerlijke kracht. Er wordt in oosterse disciplines als chikung, meditatie en de vechtkunst tai-chi chuan veel gesproken over innerlijke kracht. Maar hoe je innerlijke kracht echt kunt activeren en voor je laten werken is voor velen nog een geheim. Deze laatste van drie zomer workshops is voor iedereen toegankelijk. Omdat gevorderde en beginnende deelnemers samen oefenen, kun je zien hoe op verschillende niveaus met deze kracht wordt gewerkt.

Mediteren om de draak te vinden

Iedereen beschikt over de innerlijke kracht die de draak wordt genoemd. Zolang je die kracht niet hebt gevonden, zegt men dat de draak nog slaapt. Om in contact te komen met deze kracht leer je om eerst je geest tot rust te brengen. Daarom besteden we het eerste deel van de workshop aan meditatie. Als je nog geen ervaring hebt met mediteren, leer je een eenvoudige maar krachtige meditatietechniek.

Chikung om de draak te bevrijden

Als je je geest tot rust hebt gebracht, leer je om contact te maken met je innerlijke kracht. Dit is de fase dat de draak ontwaakt. Door de oefeningen die je vervolgens leert komt die kracht in beweging. Men spreekt dan van het bevrijden van de draak. Wanneer je die kracht zijn werk laat doen ervaar je dat als een bevrijding, omdat er allerlei spanningen van je afvallen en blokkades worden opgeheven.

Praktisch

  • De prijs van deze workshop is €50,00
  • Neem je eigen drinken, eten, gemakkelijk zittende kleding, ligmat, zitkussen, handdoek, stuk plastic tegen natte ondergrond mee.
  • De locatie is in park Brakkenstein te Nijmegen. Het is dezelfde locatie als voorgaande keren. Neem contact op als je niet hiermee bekend bent.

Stichting YinYang Harmony

Frans van Heel

 06 543 45 231

[email protected]

Volg ons op Facebook