Blog
×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 222 niet laden

Het effect hiervan op mediteren

Je hebt mensen die zich het prettigste voelen als ze kunnen struinen, anderen gaan het liefste zo recht mogelijk af op hun doel. De eerste groep noemen we de verzamelaars, de tweede boogschutters of jagers. Als je je ergens prettig bij voelt, betekent dat niet automatisch dat je daarbij gedijt. Je blijft namelijk in je comfort zone en voor groei is het noodzakelijk dat je bij tijd en wijle uit je comfort zone stapt. 

hikerStruiner heeft een volle rugzak

Struiners op het spirituele pad hebben de neiging om aan allerlei disciplines en oefeningen bij verschillende leraren te snuffelen. De markt is overvloedig; van boeken tot informatie en filmpjes op internet en er is een ruim cursusaanbod. Wat de struiner bevalt stopt hij in zijn rugzak om mee te nemen. Vervolgens gaat hij verder, op zoek naar weer iets nieuws. De rugzak raakt wel steeds voller, maar de verworven kennis  en inzichten worden niet ingenomen en verteerd. Het ligt te bederven in de rugzak.

boogschutter jagerDe boogschutter is gefixeerd op zijn doel

De boogschutters of jagers op het spirituele pad zijn zo gefixeerd om hun pijl in het doel te schieten en de buit binnen te halen, dat ze niet meer zien wat er allemaal te vinden is op weg naar dat doel. Laaghangend fruit en etenswaren die klaar liggen om te worden opgeraapt worden over het hoofd gezien. Terwijl de jager zijn doel in het hart wil treffen is zijn blik zover naar voren gericht dat hij de verworven inzichten en kwaliteiten vertrapt onder zijn voeten.

Het effect bij mediteren

Als je kijkt naar een specifieke discipline als mediteren helpt het niet als je binnen je comfort zone blijft door vast te houden aan je natuurlijke neiging om te struinen of te boogschieten. Struinen werkt het mediteren tegen als je daardoor snel afgeleid raakt door allerlei impulsen, prikkels, gedachten beelden of gevoelens. Boogschieten helpt niet wanneer je te doelgericht bent in je intentie tijdens het mediteren. Je belemmert de natuurlijke flow van de geest, waardoor deze zich verzet tegen je intentie met krachtigere impulsen. Uiteindelijk schiet je dan toch naast je doel.

Doel op de horizon

YinYang-meditatie verenigt deze schijnbaar tegenstrijdige neigingen door een doel aan te reiken dat wel een horizon maar geen trefpunt heeft. Zo belemmer je de natuurlijke flow van de geest niet en houd je toch een richting tijdens het mediteren, zodat je niet afgeleid raakt.

Yin en Yang in harmonie

In de vervolgcursus Diep mediteren leer je om het doel wat meer los te laten en meer op te letten wat er gebeurt tijdens het mediteren. Zo word je je meer bewust van de werking van de geest op al zijn niveaus en verwerf je ook inzichten en kwaliteiten op al die niveaus.  Zo leer je de Yin en de Yang in al zijn aspecten in harmonie te brengen en wordt je groei niet begrend omdat je onwillekeurig op vertrouwd terrein blijft zoeken.

" You don't stop tai-chi when you get old. You get old when you stop tai-chi. "

Unknown tai-chi master

Geen activiteiten gevonden

Stichting YinYang Harmony

Frans van Heel

 06 543 45 231

[email protected]

Volg ons op Facebook