Blog
×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 222 niet laden

Het 'Tibetaanse boek van leven en sterven' van Sogyal Rinpoche is al vele jaren een internationale bestseller. 20 jaar na de eerste publicatie is in 2014 de laatste herziene druk uitgegeven. Frans van Heel, leraar YinYang Harmony, geeft zijn mening over het boek. Ongeveer een jaar voor het overlijden van mijn leraar vroegen enkele studenten hem welke leraar of stroming hij zou adviseren als men zich verder wilde verdiepen in het boeddhisme. Hij noemde toen de Dzogchen school, omdat de student hierbij kan leren om zonder omwegen direct in contact met het centrum van de geest te komen. Net zoals hij dat zelf ook onderwees. Sogyal Rinpoche is een van de bekendste Dzogchen leraren in het westen.

Boeddhistische mystiek ontsluiten voor westerse geest

De eerste indrukken van het boek waren de heldere schrijfstijl en de overeenkomsten met de lessen van mijn overleden leraar. Door zijn klassieke kloosteropleiding en zijn universitaire scholing op Cambridge weet Sogyal als geen ander de boeddhistische mystiek te ontsluiten voor de hedendaagse, westerse geest.

Boek van leven en sterven

Negatieve invloed door beschuldigingen?

Helaas lijkt het erop dat ook deze spirituele leraar moeite had om zijn eigen lessen consistent in de praktijk te brengen. Afgelopen zomer is hij in opspraak gekomen door een aantal oudleerlingen uit de hogere rangen van de organisatie (Rigpa), die hij hem beschuldigen van jarenlang (seksueel) misbruik en wangedrag. Terwijl, naar zeggen van de organisatie, een onderzoek hiernaar wordt gedaan is hij publiekelijk onder de radar gedoken. Doet dat iets af aan het boek en zijn lessen? Ik vind van niet. Ik heb videolessen van hem gezien waarin hij door middel van gesproken tekst een directe verbinding met de kern van de geest kon leggen. Een unieke en geheel andere benadering dan waarmee ik bekend was. De tekst krijgt voor mij geen andere lading of betekenis omdat er mogelijk iets mis is met de leraar. Ik geloofde toch al niet in de leraar als heilige of halve godheid. In mijn perspectief zijn dat constructies achteraf, door anderen verricht om macht uit te kunnen oefenen over een groep mensen.

De les 

Ik heb geleerd vooral respect te hebben voor de les die wordt overgedragen en mij te distantieren van het persoonlijke leven van leraren en goeroes. De beste leraren die ik ken blijken niet van onbesproken gedrag te zijn. Misschien moeten wij als spirituele (onder)zoekers daarmee leren leven. Dat helpt ons om op eigen voeten te blijven staan, in plaats van als een jaknikker achter een grootheid aan te lopen.

" You don't stop tai-chi when you get old. You get old when you stop tai-chi. "

Unknown tai-chi master

Geen activiteiten gevonden

Stichting YinYang Harmony

Frans van Heel

 06 543 45 231

[email protected]

Volg ons op Facebook