Blog
×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 222 niet laden

Het 'Tibetaanse boek van leven en sterven' van Sogyal Rinpoche is al vele jaren een internationale bestseller. 20 jaar na de eerste publicatie is in 2014 de laatste herziene druk uitgegeven. Frans van Heel, leraar YinYang Harmony, geeft zijn mening over het boek. Ongeveer een jaar voor het overlijden van mijn leraar vroegen enkele studenten hem welke leraar of stroming hij zou adviseren als men zich verder wilde verdiepen in het boeddhisme. Hij noemde toen de Dzogchen school, omdat de student hierbij kan leren om zonder omwegen direct in contact met het centrum van de geest te komen. Net zoals hij dat zelf ook onderwees. Sogyal Rinpoche is een van de bekendste Dzogchen leraren in het westen.

Boeddhistische mystiek ontsluiten voor westerse geest

De eerste indrukken van het boek waren de heldere schrijfstijl en de overeenkomsten met de lessen van mijn overleden leraar. Door zijn klassieke kloosteropleiding en zijn universitaire scholing op Cambridge weet Sogyal als geen ander de boeddhistische mystiek te ontsluiten voor de hedendaagse, westerse geest.

Boek van leven en sterven

Negatieve invloed door beschuldigingen?

Helaas lijkt het erop dat ook deze spirituele leraar moeite had om zijn eigen lessen consistent in de praktijk te brengen. Afgelopen zomer is hij in opspraak gekomen door een aantal oudleerlingen uit de hogere rangen van de organisatie (Rigpa), die hij hem beschuldigen van jarenlang (seksueel) misbruik en wangedrag. Terwijl, naar zeggen van de organisatie, een onderzoek hiernaar wordt gedaan is hij publiekelijk onder de radar gedoken. Doet dat iets af aan het boek en zijn lessen? Ik vind van niet. Ik heb videolessen van hem gezien waarin hij door middel van gesproken tekst een directe verbinding met de kern van de geest kon leggen. Een unieke en geheel andere benadering dan waarmee ik bekend was. De tekst krijgt voor mij geen andere lading of betekenis omdat er mogelijk iets mis is met de leraar. Ik geloofde toch al niet in de leraar als heilige of halve godheid. In mijn perspectief zijn dat constructies achteraf, door anderen verricht om macht uit te kunnen oefenen over een groep mensen.

De les 

Ik heb geleerd vooral respect te hebben voor de les die wordt overgedragen en mij te distantieren van het persoonlijke leven van leraren en goeroes. De beste leraren die ik ken blijken niet van onbesproken gedrag te zijn. Misschien moeten wij als spirituele (onder)zoekers daarmee leren leven. Dat helpt ons om op eigen voeten te blijven staan, in plaats van als een jaknikker achter een grootheid aan te lopen.

" Wat ben ik? Ben ik de gloeilamp die het licht overbrengt, of ben ik het licht waarvan de gloeilamp het voertuig is. Joseph Campbell "
Chikung workshop: release your dragon
Datum 2 juli 10:00 - 14:00
Boek deze activiteit!

De draak staat in het taoïsme voor je innerlijke kracht. Er wordt in oosterse disciplines als chikung, meditatie en de vechtkunst tai-chi chuan veel gesproken over innerlijke kracht. Maar hoe je innerlijke kracht echt kunt activeren en voor je laten werken is voor velen nog een geheim. Deze zomer workshops zijn voor iedereen toegankelijk. Omdat gevorderde en beginnende deelnemers samen oefenen, kun je zien hoe op verschillende niveaus met deze kracht wordt gewerkt.

Mediteren om de draak te vinden

Iedereen beschikt over de innerlijke kracht die de draak wordt genoemd. Zolang je die kracht niet hebt gevonden, zegt men dat de draak nog slaapt. Om in contact te komen met deze kracht leer je om eerst je geest tot rust te brengen. Daarom besteden we het eerste deel van de workshop aan meditatie. Als je nog geen ervaring hebt met mediteren, leer je een eenvoudige maar krachtige meditatietechniek.

Chikung om de draak te bevrijden

Als je je geest tot rust hebt gebracht, leer je om contact te maken met je innerlijke kracht. Dit is de fase dat de draak ontwaakt. Door de oefeningen die je vervolgens leert komt die kracht in beweging. Men spreekt dan van het bevrijden van de draak. Wanneer je die kracht zijn werk laat doen ervaar je dat als een bevrijding, omdat er allerlei spanningen van je afvallen en blokkades worden opgeheven.

Praktisch

  • De prijs van deze workshop is €50,00
  • Neem je eigen drinken, eten, gemakkelijk zittende kleding, ligmat, zitkussen, handdoek, stuk plastic tegen natte ondergrond mee.
  • De locatie is in park Brakkenstein te Nijmegen. Het is dezelfde locatie als voorgaande keren. Neem contact op als je niet hiermee bekend bent.

Stichting YinYang Harmony

Frans van Heel

 06 543 45 231

[email protected]

Volg ons op Facebook