Blog

Allemaal kennen we momenten in ons leven waarop we op de top van ons kunnen zijn. Op zo’n moment kost het geen moeite te doen wat je wilt. Spanning en ontspanning zijn in balans, waardoor je je vitaal en geïnspireerd voelt. Op zo’n momenten krijg je een besef van een andere dimensie van rijkdom in je leven. Deze rijkdom staat los van geld of materieel bezit.

Wil je minder afhankelijk zijn van het toeval om deze momenten te beleven? Met YingYang Harmony leer je contact te maken met je innerlijke rijkdom. Vaak kiezen mensen voor meditatie, yoga, qigong (chikung) of taiji (tai-chi) omdat ze ergens last van hebben. Ze besluiten bijvoorbeeld om te gaan mediteren omdat ze niet kunnen ontspannen. Ze gaan qigong doen omdat ze vinden dat ze niet goed in hun energie zitten, of taiji om ontspannen te bewegen.

Al deze motieven hebben te maken met onze levensstijl. Het moderne leven vraagt namelijk nogal iets van ons. Voor ons werk zitten we voornamelijk uren achter ekaar naar een scherm te staren en verrichten we complexe denktaken. Vervolgens gebruiken wij onze vrije tijd om nog meer naar een scherm te kijken; vaak ook nog een kleiner exemplaar en met een nog slechtere houding.

 computing small

Soms lijkt het alsof wij alleen maar ons hoofd en onze handen nodig hebben om ons sociaal-maatschappelijk leven te leiden. Ons hele lichaam wordt als het ware afgeknepen om alle energie omhoog naar ons hoofd en onze handen te sturen. Is het dan gek dat gedachten door blijven malen en dat we ons rusteloos voelen?

De stress die wij ervaren is meestal niet gerelateerd aan concrete omstandigheden zoals een dreigend gevaar of een situatie waar een bijzondere prestatie van ons wordt verwacht. Nee, de stress wordt veroorzaakt doordat onze activiteit en energie niet in balans zijn.

Balans, eenheid en verbondenheid

Daarom hebben veel mensen er moeite mee in verbinding met zichzelf te komen. Zij zijn het contact kwijt met hun kernbehoeften, waardoor zij zich geleefd voelen. Tegelijkertijd ontwikkelen zij allerlei klachten; variërend van ongemak, zoals niet kunnen stoppen met nadenken, slaapproblemen, structurele vermoeidheid tot allerlei pijntjes of erger. De oplossing lijkt simpel. Oefeningen doen om de aandacht naar binnen te richten en de energie weer in balans te brengen. Maar welke oefeningen?

Bij goede oefeningen is het belangrijk om op zichzelf 'open' of vage begrippen als balans, eenheid en (innerlijke) verbinding zo concreet mogelijk te maken. Hoe concreter de oefening, hoe duidelijker het inzicht dat je je kunt eigen maken. Een voorbeeld van zo'n concrete oefening is het zitten, staan of bewegen in de juiste houding. Aanpassen en corrigeren van je houding luistert nauw. Het vergt oefening, tijd en goede begeleiding.

Heb je belangstelling om te leren wat het belang van de juiste houding is (tijdens en buiten de meditatie)? Meld je dan aan voor de cursus YinYang-meditatie

" You don't stop tai-chi when you get old. You get old when you stop tai-chi. "

Unknown tai-chi master

Geen activiteiten gevonden

Stichting YinYang Harmony

Frans van Heel

 06 543 45 231

[email protected]

Volg ons op Facebook