Blog

In sommige klassieke tai-chi teksten wordt er een verband glegd tussen chi en jin. Chi vertegenwoordigt de vitale energie die ervoor zorgt dat alles leeft. Jin is een ontwikkelde, bijzondere kracht die je kunt toepassen in een gevecht. De ‘hogere’ jin zijn krachten waarbij je je vitale energie als het ware transformeert om in te kunnen zetten in een conflictsituatie. Dr. Shen heeft daar later aan toegevoegd dat je deze krachten ook kunt inzetten om mensen te helpen bij hun genezingsproces.

De ontwikkeling van qi naar jin

Een van de leerprocessen van tai-chi chuan is de ontwikkeling van chi naar jin. De eerste stap in deze ontwikkeling is je vitale energie te kunnen waarnemen als een vorm van interne, natuurlijke beweging. Daarmee wordt niet de autonome beweging van bijvoorbeeld levensfuncties als het kloppen van je hart en de ademhaling bedoeld. De intrinsieke, natuurlijke beweging die je in de tai-chi beoefeningen wilt waarnemen en leren gebruiken wordt gegenereerd door een verborgen kracht.

Deze chi beweging moet als het ware worden aangezet, zoals een oude motor die begint te lopen nadat je er een zwengel aan hebt gegeven. Een ander beeld is de beweging die door een touw golft als je aan een uiteinde een flinke zwieper hebt gegeven. Het geheim van deze verborgen kracht is wie of wat deze zwengel aan de motor of zwieper aan het touw geeft.

Activeren van de interne chi beweging

Het geheim om deze interne chi beweging te activeren bestaat uit 4 componenten:

 • De juiste houding; goed contact met de aarde en met het schedeldak reikend richting de hemel.
 • Een juiste verhouding tussen spanning en ontspanning.
 • De juiste intentie; contact maken met je fysiek/energetisch centrum (= dantian) en richting geven aan de gegenereerde intrinsieke beweging.
 • De juiste leraar; een leraar die niet de kennis en ervaring heeft, met andere woorden zelf een overdracht heeft gehad, kan deze ook niet aan een ander overdragen.

De bron van de vitale energie

Zoals reeds aangegeven wordt in de tai-chi klassieken het ontwikkelen van interne chi vooral gezien in de context van jin die kunnen worden toegepast in het gevecht. Dr. Shen en zijn tai-chi leraar Yue Huanzi gebruikten de jin vooral om de gezondheid en vitaliteit van hun studenten te bevorderen. Gewild of ongewild heeft dr. Shen voor mij (en andere studenten) ook de deur geopend om met behulp van de ontwikkeling van interne chi mijn geest te transformeren, waardoor ik toegang kreeg tot mystieke ervaringen.

De ervaring van de chi beweging beperkte zich namelijk niet tot een interne beweging, maar hielp om de grens tussen binnen en buiten het lichaam te overschrijden. Dr. Shen gebruikte hiervoor het concept van de makrokosmische circulatie, waarbij de chi zich via het centrale kanaal uit (en vervolgens weer in) het lichaam beweegt.

chi in tai chi

Levenskracht; de spirituele bron van je tai-chi beoefening

De ervaringen die de activatie van de grote, of makrokosmische circulatie met zich meebracht waren voor mij aanleiding om op zoek gaan naar de bron van die vitale energie. De spirituele ervaringen in Colombia bij Maestro Lucho Florez in zijn sjamanistische ceremonies leerden mij dat er niet één specifieke, aanwijsbare bron is voor deze levenskracht, zoals de levensboom in de Avatar films. Voor zover je al kunt spreken van een bron van de vitale energie, dan zou ik dat op basis van mijn ervaringen de levenskracht van de natuur willen noemen. Als je in contact wilt komen met deze “bron”, dan is mijn advies begin in jezelf met behulp van tai-chi en ga dat vervolgens toepassen in de natuur. De bron van de levenskracht in jezelf is namelijk dezelfde als die wat alles in de natuur doet leven. In die zin kun je zeggen dat het ontwikkelen van chi naar jin in de tai-chi beoefening de deur opent naar een spirituele beleving van je omgeving en van de natuur in het bijzonder.

" Als we accepteren dat de natuur van ons allemaal is, dan kunnen we elkaar voor de ondergang behoeden. We moeten opnieuw leren naar de natuur te luisteren, zoals de heilige Franciscus deed. Paus Franciscus "
Cursus YinYang meditatie
Datum 28 oktober 10:00 - 14:00
Boek deze activiteit!

Meer rust, helderheid en inspiratie? Begin bij de basis, begin met mediteren! In oktober start een cursus YinYang Meditatie waarin je op een eenvoudige en natuurlijke manier leert mediteren.

Persoonlijke tools om contact te maken met de bron van je geest

Je krijgt unieke persoonlijke tools aangereikt om je geest tot rust te laten komen, zodat je contact leert maken met je eigen bron. Je leerproces wordt ondersteund door uitleg over de basisprincipes van meditatie en begeleidende oefeningen uit het YinYang systeem. Het bijzondere aan de YinYang Meditatie is dat er veel aandacht is voor je lichaamshouding. Een juiste houding ondersteunt je meditatie en een rustige geest brengt ontspanning in je lijf. Door deze geïntegreerde vorm van lesgeven leg je een solide basis voor de rest van je meditatieve pad.

Persoonlijke aandacht bij het leerproces

In deze cursus word je begeleid door Marlie Houben. Frans van Heel zal aanwezig zijn om dieper op de theorie van dit meditatieve pad in te gaan. Samen hebben de docenten de kennis en ervaring in huis om je te begeleiden vanuit verschillende perspectieven. Marlie Houben is acupuncturist en docent meditatie en qigong (chi kung). Ook zij heeft jarenlang les gehad van dr. Shen Hongxun.

Voorzieningen en benodigdheden

De Ark van Oost beschikt over een kantine, maar neem ook je eigen drinken en versnaperingen mee.
Heb je zelf een meditatiekussen? Dan mag je dat meenemen.
Het kan fijn zijn om een opschrijfboekje mee te nemen voor aantekeningen en om gemakkelijk zittende kleding en schoenen met slappe zool of sloffen te dragen.

Cursusdata

 De datums van de cursus zijn:

 • 28 oktober

 • 11 november

 • 25 november

 • 9 december

Belangstelling?

Meld je dan voor 7 oktober aan voor €175,00, Daarna is de prijs €200,00. Meld je uiterlijk voor 23 oktober aan.
De lessen vinden plaats van 10:00 - 14:00. Zorg ervoor dat je een kwartier van te voren aanwezig bent.

Locatie

Ark van Oost
Cipresstraat 154
6523 HR Nijmegen

Workshop tai-chi healing
2 december 10:00 - 15:00

Healing volgens het boeddhisme en taoïsme heeft te maken met 'heel' worden. Gedurende ons leven lopen we als gevolg van lichamelijke en psychische trauma's, ongezonde gewoontes en infectieziektes blokkades op, waardoor onze energie niet meer goed doorstroomt. Ons energielichaam is daardoor niet meer een geheel. Healing of 'heel maken' gaat over het herstellen van die energiedoorstroming.

Wanneer onze energie is geblokkeerd, heeft dit in eerste instantie een negatieve invloed op onze vitaliteit. We hebben dan minder weerstand en zijn gevoeliger voor stress en infecties. Op lange duur kan dit tot chronische klachten en ernstige ziektes leiden. In ieder geval zullen we daardoor op latere leeftijd meer beperkingen hebben en zal het onze geluksbeleving negatief beïnvloeden.

Jezelf en anderen 'helen'

Bij deze introductieworkshop 'healing met taiji krachten' kijken we in eerste instantie hoe we onszelf heel kunnen maken, oftewel onze blokkades kunnen opheffen. Je leert je geest te kalmeren en van daaruit je energie te activeren. Wanneer je energie actief is wordt de doorstroming zo krachtig dat je alle blokkades kunt opheffen.

Daarnaast leer je hoe je anderen kunt helpen om heel te worden. Je leert hoe je op een mentale en intuïtieve manier diagnoses kunt stellen over de staat van het energielichaam van iemand anders en wat je kunt doen om specifieke blokkades op te heffen.

Benodigdheden

 • Schrijfbenodigdheden
 • Gemakkelijk zittende kleding
 • Ligmatje
 • Eventueel zitkussen
 • Eten en drinken

Belangstelling?

Meld je dan voor 18 november aan voor €60.
De lessen vinden plaats van 10 tot 15 uur.
Zorg dat je een kwartier van tevoren aanwezig bent,

Locatie

Ark van Oost
Cipresstraat 154
6523 HR Nijmegen

Stichting YinYang Harmony

Frans van Heel

 06 543 45 231

[email protected]

Volg ons op Facebook