Blog

Bij mijn tweede bezoek aan maestro Lucho Florez afgelopen december liet hij regelmatig vallen dat naar zijn inzicht tai-chi de meest spirituele discipline was. Hij dacht dat de komende decennia tai-chi van veel betekenis zou kunnen zijn voor de mensen die in deze donkere tijden op zoek zijn naar spirituele verlichting. Omdat hij dit tijdens ons bezoek vaak zei in samenhang met mijn tai-chi meesterschap, dacht ik dat hij mij in het ootje zat te nemen. Relativerende grappen om iemands ego te kietelen zijn hem namelijk niet vreemd.

Voor de buitenstaander is het goed te weten dat maestro Lucho een sjamaan is die aan de rand van de jungle woont in het zuiden van Colombia. Zes jaar geleden was ik voor de eerste keer bij hem en nam ik deel aan een vijftal intense en leerzame ceremonies. Lucho trekt al decennialang patiënten, wetenschappers, spirituele zoekers en leerlingen vanuit eigen land, Europa, Japan, Zuid-, Midden- en Noord-Amerika. Hieronder zie je zijn tuin met op de achtergrond de moloka oftewel ceremonieruimte.
.Uitzicht op tuin en moloka van Lucho

Tai-chi tijdens ceremonies

Lucho beoefent zelf geen tai-chi, maar is er via zijn bezoekers wel bekend mee. Tijdens de ceremonies die hij geeft zitten en liggen de mensen niet alleen. Spontaan en soms gestimuleerd door de muziek die hij maakt komen de mensen in beweging om te dansen, chikung of tai-chi te doen. Dit inspireert hem en zet hem aan zijn gedachten en inzichten die hij opdoet over tai-chi tijdens deze ceremonies met de betreffende mensen te delen.

Ook deze keer heb ik tijdens de ceremonies inzichten opgedaan die ik te zijner tijd wil verwerken in mijn lessen. Een van die inzichten is dat tai-chi op diverse manieren een hulpmiddel is om balans te herstellen en daarmee een (spirituele) healing te activeren. Dit is in lijn met de traditionele Chinese geneeskunde die is gebaseerd op het inzicht dat veel klachten worden veroorzaakt door een balansverstoring in de interne energie.

Tijdens een van de eerste ceremonies kreeg ik na een tijdje de aandrang om tai-chi bewegingen te gaan doen. Ik merkte dat het mij hielp om een interne disbalans, veroorzaakt door teveel focus op werk en door de lange reis, op te heffen. Nadat ik een kwartier tot een half uur tai-chi had beoefend, was mijn innerlijke balans weer hersteld. Tegelijkertijd kwam ik tot het inzicht dat tai-chi niet alleen een helend effect op mijzelf had, maar ook op de omgeving en de mensen die zich daarin bevonden.

Balansherstel en healing door tai-chi

Enkele weken later tijdens een privéles bij mij thuis kwam een van de leerlingen tot een vergelijkbaar inzicht. Zij had met een andere student een partneroefening gedaan die ‘duwende handen’ oftewel tuishou heet, waarbij wederzijds contact en balans belangrijke onderwerpen waren. De betreffende leerling gaf aan dat het effect van de beoefening zich volgens haar ervaring niet beperkte tot de twee deelnemers maar zich verder verspreidde, voorbij de grenzen van de beoefenaars en van de ruimte waarin wij ons bevonden. Zij ervaarde dat er een connectie was tussen de microkosmische ervaring van balansherstel door de partneroefening en op een ander niveau tevens op de makrokosmische balans.

Ik denk dat Lucho hierop doelde toen hij aangaf dat tai-chi de meest sublieme spirituele dicipline is. De beoefening van tai-chi gaat namelijk niet alleen over jezelf, zoals bij mediteren, yoga of chikung. Het gaat ook over hoe jij je verhoudt tot je omgeving en de mensen om je heen en over de invloed die je daarop kunt uitoefenen. Bij (de beoefening van) tai-chi is er impliciet of expliciet, bewust of onbewust altijd een relatie tussen de mikro- en de makrokosmos. Wanneer dat besef vanuit je ervaring tot je doordringt, dan snap je waarom tai-chi daadwerkelijk de meest spirituele discipline is.

" Wat ben ik? Ben ik de gloeilamp die het licht overbrengt, of ben ik het licht waarvan de gloeilamp het voertuig is. Joseph Campbell "
Basiscursus YinYang meditatie
Datum 13 mei 10:00 - 14:00
Boek deze activiteit!

In de cursus YinYang meditatie leer je de basisvaardigheden en de kerntechniek van het hele systeem. Bij alles wat je hierna nog gaat leren komen deze meditatietechniek en de vaardigheden die je verwerft terug. Iedereen die deze cursus volgt heeft daarmee ook de eerste stap gezet op de opleiding Taiji De Dao. De meditatietechniek en de oefeningen die je leert staan ook op zichzelf en je kunt er in principe jaren mee verder om het inzicht in je geest te verdiepen.

Marlie Houben verzorgt deze cursus, mogelijk ondersteunt door Frans van Heel of andere gekwalificeerde instructeurs. Marlie Houben heeft jarenlang lessen gevolgd bij onze gezamenlijke bronleraar Shen Hongxun en heeft de cursus voor instructeur YinYang meditatie afgerond. Zij is in het dagelijks leven acupuncturist en geeft ook wekelijkse chikung en tai-chi lessen.

Praktisch

  • Meld je voor 17 april aan voor de vroegboekkorting; je betaalt dan €150 in plaats van €200.
  • De cursus bestaat uit vier bijeenkomsten die duren van 10:00 tot 14:00 uur.
  • De datums zijn 13 mei, 27 mei, 10 juni en 24 juni.
  • De bijeenkomsten zijn in wijkcentrum de Ark van Oost.
  • Aanmelden kan tot en met 8 mei.

Meenemen

  • Er is een horecagelegenheid. Neem ook je eigen eten en drinken mee.
  • Gemakkelijk zittende kleding en schoeisel.
  • Zitkussen en dekentje om comfortabel te kunnen zitten.
  • Schrijfwaren.

Stichting YinYang Harmony

Frans van Heel

 06 543 45 231

[email protected]

Volg ons op Facebook