Blog

Bij mijn tweede bezoek aan maestro Lucho Florez afgelopen december liet hij regelmatig vallen dat naar zijn inzicht tai-chi de meest spirituele discipline was. Hij dacht dat de komende decennia tai-chi van veel betekenis zou kunnen zijn voor de mensen die in deze donkere tijden op zoek zijn naar spirituele verlichting. Omdat hij dit tijdens ons bezoek vaak zei in samenhang met mijn tai-chi meesterschap, dacht ik dat hij mij in het ootje zat te nemen. Relativerende grappen om iemands ego te kietelen zijn hem namelijk niet vreemd.

Voor de buitenstaander is het goed te weten dat maestro Lucho een sjamaan is die aan de rand van de jungle woont in het zuiden van Colombia. Zes jaar geleden was ik voor de eerste keer bij hem en nam ik deel aan een vijftal intense en leerzame ceremonies. Lucho trekt al decennialang patiënten, wetenschappers, spirituele zoekers en leerlingen vanuit eigen land, Europa, Japan, Zuid-, Midden- en Noord-Amerika. Hieronder zie je zijn tuin met op de achtergrond de moloka oftewel ceremonieruimte.
.Uitzicht op tuin en moloka van Lucho

Tai-chi tijdens ceremonies

Lucho beoefent zelf geen tai-chi, maar is er via zijn bezoekers wel bekend mee. Tijdens de ceremonies die hij geeft zitten en liggen de mensen niet alleen. Spontaan en soms gestimuleerd door de muziek die hij maakt komen de mensen in beweging om te dansen, chikung of tai-chi te doen. Dit inspireert hem en zet hem aan zijn gedachten en inzichten die hij opdoet over tai-chi tijdens deze ceremonies met de betreffende mensen te delen.

Ook deze keer heb ik tijdens de ceremonies inzichten opgedaan die ik te zijner tijd wil verwerken in mijn lessen. Een van die inzichten is dat tai-chi op diverse manieren een hulpmiddel is om balans te herstellen en daarmee een (spirituele) healing te activeren. Dit is in lijn met de traditionele Chinese geneeskunde die is gebaseerd op het inzicht dat veel klachten worden veroorzaakt door een balansverstoring in de interne energie.

Tijdens een van de eerste ceremonies kreeg ik na een tijdje de aandrang om tai-chi bewegingen te gaan doen. Ik merkte dat het mij hielp om een interne disbalans, veroorzaakt door teveel focus op werk en door de lange reis, op te heffen. Nadat ik een kwartier tot een half uur tai-chi had beoefend, was mijn innerlijke balans weer hersteld. Tegelijkertijd kwam ik tot het inzicht dat tai-chi niet alleen een helend effect op mijzelf had, maar ook op de omgeving en de mensen die zich daarin bevonden.

Balansherstel en healing door tai-chi

Enkele weken later tijdens een privéles bij mij thuis kwam een van de leerlingen tot een vergelijkbaar inzicht. Zij had met een andere student een partneroefening gedaan die ‘duwende handen’ oftewel tuishou heet, waarbij wederzijds contact en balans belangrijke onderwerpen waren. De betreffende leerling gaf aan dat het effect van de beoefening zich volgens haar ervaring niet beperkte tot de twee deelnemers maar zich verder verspreidde, voorbij de grenzen van de beoefenaars en van de ruimte waarin wij ons bevonden. Zij ervaarde dat er een connectie was tussen de microkosmische ervaring van balansherstel door de partneroefening en op een ander niveau tevens op de makrokosmische balans.

Ik denk dat Lucho hierop doelde toen hij aangaf dat tai-chi de meest sublieme spirituele dicipline is. De beoefening van tai-chi gaat namelijk niet alleen over jezelf, zoals bij mediteren, yoga of chikung. Het gaat ook over hoe jij je verhoudt tot je omgeving en de mensen om je heen en over de invloed die je daarop kunt uitoefenen. Bij (de beoefening van) tai-chi is er impliciet of expliciet, bewust of onbewust altijd een relatie tussen de mikro- en de makrokosmos. Wanneer dat besef vanuit je ervaring tot je doordringt, dan snap je waarom tai-chi daadwerkelijk de meest spirituele discipline is.

" Als we accepteren dat de natuur van ons allemaal is, dan kunnen we elkaar voor de ondergang behoeden. We moeten opnieuw leren naar de natuur te luisteren, zoals de heilige Franciscus deed. Paus Franciscus "
Cursus YinYang meditatie
Datum 28 oktober 10:00 - 14:00
Boek deze activiteit!

Meer rust, helderheid en inspiratie? Begin bij de basis, begin met mediteren! In oktober start een cursus YinYang Meditatie waarin je op een eenvoudige en natuurlijke manier leert mediteren.

Persoonlijke tools om contact te maken met de bron van je geest

Je krijgt unieke persoonlijke tools aangereikt om je geest tot rust te laten komen, zodat je contact leert maken met je eigen bron. Je leerproces wordt ondersteund door uitleg over de basisprincipes van meditatie en begeleidende oefeningen uit het YinYang systeem. Het bijzondere aan de YinYang Meditatie is dat er veel aandacht is voor je lichaamshouding. Een juiste houding ondersteunt je meditatie en een rustige geest brengt ontspanning in je lijf. Door deze geïntegreerde vorm van lesgeven leg je een solide basis voor de rest van je meditatieve pad.

Persoonlijke aandacht bij het leerproces

In deze cursus word je begeleid door Marlie Houben. Frans van Heel zal aanwezig zijn om dieper op de theorie van dit meditatieve pad in te gaan. Samen hebben de docenten de kennis en ervaring in huis om je te begeleiden vanuit verschillende perspectieven. Marlie Houben is acupuncturist en docent meditatie en qigong (chi kung). Ook zij heeft jarenlang les gehad van dr. Shen Hongxun.

Voorzieningen en benodigdheden

De Ark van Oost beschikt over een kantine, maar neem ook je eigen drinken en versnaperingen mee.
Heb je zelf een meditatiekussen? Dan mag je dat meenemen.
Het kan fijn zijn om een opschrijfboekje mee te nemen voor aantekeningen en om gemakkelijk zittende kleding en schoenen met slappe zool of sloffen te dragen.

Cursusdata

 De datums van de cursus zijn:

  • 28 oktober

  • 11 november

  • 25 november

  • 9 december

Belangstelling?

Meld je dan voor 7 oktober aan voor €175,00, Daarna is de prijs €200,00. Meld je uiterlijk voor 23 oktober aan.
De lessen vinden plaats van 10:00 - 14:00. Zorg ervoor dat je een kwartier van te voren aanwezig bent.

Locatie

Ark van Oost
Cipresstraat 154
6523 HR Nijmegen

Workshop tai-chi healing
2 december 10:00 - 15:00

Healing volgens het boeddhisme en taoïsme heeft te maken met 'heel' worden. Gedurende ons leven lopen we als gevolg van lichamelijke en psychische trauma's, ongezonde gewoontes en infectieziektes blokkades op, waardoor onze energie niet meer goed doorstroomt. Ons energielichaam is daardoor niet meer een geheel. Healing of 'heel maken' gaat over het herstellen van die energiedoorstroming.

Wanneer onze energie is geblokkeerd, heeft dit in eerste instantie een negatieve invloed op onze vitaliteit. We hebben dan minder weerstand en zijn gevoeliger voor stress en infecties. Op lange duur kan dit tot chronische klachten en ernstige ziektes leiden. In ieder geval zullen we daardoor op latere leeftijd meer beperkingen hebben en zal het onze geluksbeleving negatief beïnvloeden.

Jezelf en anderen 'helen'

Bij deze introductieworkshop 'healing met taiji krachten' kijken we in eerste instantie hoe we onszelf heel kunnen maken, oftewel onze blokkades kunnen opheffen. Je leert je geest te kalmeren en van daaruit je energie te activeren. Wanneer je energie actief is wordt de doorstroming zo krachtig dat je alle blokkades kunt opheffen.

Daarnaast leer je hoe je anderen kunt helpen om heel te worden. Je leert hoe je op een mentale en intuïtieve manier diagnoses kunt stellen over de staat van het energielichaam van iemand anders en wat je kunt doen om specifieke blokkades op te heffen.

Benodigdheden

  • Schrijfbenodigdheden
  • Gemakkelijk zittende kleding
  • Ligmatje
  • Eventueel zitkussen
  • Eten en drinken

Belangstelling?

Meld je dan voor 18 november aan voor €60.
De lessen vinden plaats van 10 tot 15 uur.
Zorg dat je een kwartier van tevoren aanwezig bent,

Locatie

Ark van Oost
Cipresstraat 154
6523 HR Nijmegen

Stichting YinYang Harmony

Frans van Heel

 06 543 45 231

[email protected]

Volg ons op Facebook