Blog

depressie en meditatie

Ondanks dat het historisch gezien steeds beter gaat met 'de mensheid', is voor veel mensen het leven nog steeds een worsteling. Sommige dokters en hun patiënten hebben de neiging aan deze worsteling het label depressie te hangen, want dan is er de mogelijkheid om een ‘quick fix’ toe te passen door een medicijn voor te schrijven.

Ik herken wel iets in bovenstaand citaat dat van Keanu Reeves zou zijn, namelijk dat veel mensen niet met een depressie, maar met de werkelijkheid worstelen.

Het verschil tussen depressie en neerslachtigheid

Trudy Dehue spreekt in deze context van een depressie-epidemie. Depressie kan een levensbedreigende ziekte zijn. Dat is dan ook iets anders dan de neerslachtigheid waar veel mensen last van hebben doordat ze de werkelijkheid als uitzichtloos of deprimerend ervaren.

Er is genoeg nieuws over de werkelijkheid om neerslachtig van te worden, bijvoorbeeld de oorlog in Oekraïne en een naderende atoomoorlog. Mensen die via social media van het ene naar het andere rampbericht scrollen, zoals berichten over de recente Covid pandemie, natuurrampen, sociale wantoestandden, zijn als het ware verslaafd aan 'doom scrolling'. Iedereen begrijpt dat dit geen vrolijk stemmende bezigheid is, maar toch is het soms moeilijk er niet aan toe te geven. 

Er zijn ook heel andere factoren waar mensen mee kunnen worstelen, zoals de constante druk die ze voelen om te presteren en de druk van sociale media om vooral het mooiste en beste van zichzelf te laten zien. Daarnaast is er nog de wijze waarop wij de werkelijkheid waarnemen via die sociale media, waardoor we gemakkelijk verstrikt kunnen raken in complottheorieën.

Eigenlijk is de werkelijkheid, in het bijzonder de globale werkelijkheid die wij via de media kennen, zo complex dat wij die niet kunnen bevatten. Ons alledaags bewustzijn is dan ook geprogrammeerd om een vereenvoudigde weergave van de werkelijkheid te maken. Vanuit die vernauwde perceptie zoeken we naar simpele antwoorden op onze onbestemde gevoelens van neerslachtigheid, ontevredenheid of angst.

Complottheorieën en depressie

Complottheorieën haken in op die neiging van ons bewustzijn om een oplossing te vinden in eenvoudige verklaringen. Hoe ingenieus sommige complottheorieën ook zijn, het blijven vereenvoudigde weergaves van een complexe werkelijkheid. Iedereen heeft recht op zijn eigen (complot)theorie, maar wat is de meerwaarde ervan als je er alleen maar ongelukkig of depressief van wordt?

Elke theorie vernauwt onze perceptie van de werkelijkheid. Een theorie kan helpend zijn, maar in het bijzonder bij een complottheorie kan de vernauwing van je perceptie ook benauwend werken. Ik ken mensen die verstrikt zijn geraakt in een complottheorie en daardoor voortdurend in angst leven en steeds neerslachtiger worden. Wat zou er gebeuren wanneer we accepteren dat de wereld te complex is om te verklaren vanuit zo'n benauwende complottheorie? 

Mediteren om je geest te bevrijden

Perceptie bepaalt niet alleen wat ik zie, maar ook mijn welbevinden. Als ik televisie kijk vanuit de perceptie dat het een instrument van het kwaad is, dan versmalt mijn perceptie al te gemakkelijk tot het waarnemen van wellust, geweld, maatschappelijke conflicten en andere wantoestanden. Als ik televisie kijk vanuit het perspectief dat het een educatief medium is, dan zie ik bijvoorbeeld wat de ontwikkelingen in de kunst en wetenschap hebben gebracht.

De juiste wijze van mediteren helpt je te leren zien hoe complex de werkelijkheid is én hoe sterk de neiging van je bewustzijn kan zijn om daar met primaire, soms defensieve impulsen op te reageren. Mediteren is bedoeld om je perceptie te verruimen, zodat je kunt ervaren dat je geest meer is dan het alledaagse bewustzijn met primaire reacties op je waarnemingen.

Vanuit een verruimde perceptie van de werkelijkheid kun je je bevrijden van de invloed van informatie die je bewustzijn vernauwt. De ruimte die je in je geest kunt ervaren door regelmatig te mediteren is je innerlijke bron van waaruit acceptatie, inzicht, begrip, mededogen en inspiratie kan opbloeien.

" Wat ben ik? Ben ik de gloeilamp die het licht overbrengt, of ben ik het licht waarvan de gloeilamp het voertuig is. Joseph Campbell "
Chikung workshop: release your dragon
Datum 2 juli 10:00 - 14:00
Boek deze activiteit!

De draak staat in het taoïsme voor je innerlijke kracht. Er wordt in oosterse disciplines als chikung, meditatie en de vechtkunst tai-chi chuan veel gesproken over innerlijke kracht. Maar hoe je innerlijke kracht echt kunt activeren en voor je laten werken is voor velen nog een geheim. Deze zomer workshops zijn voor iedereen toegankelijk. Omdat gevorderde en beginnende deelnemers samen oefenen, kun je zien hoe op verschillende niveaus met deze kracht wordt gewerkt.

Mediteren om de draak te vinden

Iedereen beschikt over de innerlijke kracht die de draak wordt genoemd. Zolang je die kracht niet hebt gevonden, zegt men dat de draak nog slaapt. Om in contact te komen met deze kracht leer je om eerst je geest tot rust te brengen. Daarom besteden we het eerste deel van de workshop aan meditatie. Als je nog geen ervaring hebt met mediteren, leer je een eenvoudige maar krachtige meditatietechniek.

Chikung om de draak te bevrijden

Als je je geest tot rust hebt gebracht, leer je om contact te maken met je innerlijke kracht. Dit is de fase dat de draak ontwaakt. Door de oefeningen die je vervolgens leert komt die kracht in beweging. Men spreekt dan van het bevrijden van de draak. Wanneer je die kracht zijn werk laat doen ervaar je dat als een bevrijding, omdat er allerlei spanningen van je afvallen en blokkades worden opgeheven.

Praktisch

  • De prijs van deze workshop is €50,00
  • Neem je eigen drinken, eten, gemakkelijk zittende kleding, ligmat, zitkussen, handdoek, stuk plastic tegen natte ondergrond mee.
  • De locatie is in park Brakkenstein te Nijmegen. Het is dezelfde locatie als voorgaande keren. Neem contact op als je niet hiermee bekend bent.

Stichting YinYang Harmony

Frans van Heel

 06 543 45 231

[email protected]

Volg ons op Facebook