Blog

Ik zit op mijn bed met een kopje thee. In mijn hand heb ik mijn Iphone zeven vast. Na het klikken op de goede link verschijnt het gezicht van Frans en de andere deelnemers op mijn scherm. Ik ben inmiddels gewend geraakt aan het vreemde gevoel alsof we écht bij elkaar in een ruimte zitten. De les duurt ongeveer twee uur waarbij Frans ons nieuwe kennis overdraagt over de volgende stap binnen ons meditatieproces en onze vragen beantwoordt.

Gedachtes die voorbij komen tijdens het mediteren

Wat ik mij van deze les vooral herinner is de lol en humor die ik plots in mij voelde borrelen over het fenomeen mediteren. Niet op een sarcastische, maar juist op een krachtige manier.

Toen we in gesprek waren over de ruimte die je kan ervaren tussen gedachtes vertelde ik dat ik die ervaring inderdaad af en toe had gehad tijdens mijn meditatiesessies. Maar deze ervaring van innerlijke ruimte stopt op het moment dat ik een oordeel krijg over mijn gedachtes. ‘Denk ik dit daadwerkelijk echt?!’, hoor ik dan in mijn gedachtewereld.

Lachend vertelde ik aan de groep dat ik soms versteld sta over de gedachtes die voorbij komen tijdens het mediteren. Vervolgens deed de powerpoint van Frans het even niet. Hij probeerde het weer aan de gang te krijgen. Maar het leek niet echt vooruit te komen. Ik zag voor me hoe een meditatieproces bij mij kan gaan en moest weer lachen. Dat lijkt soms op het gedoe om de powerpoint weer online beschikbaar te krijgen.

Krampachtig probeer ik soms iets in mij vast te houden en als dat niet lukt dan word ik daar gefrustreerd van. Na een tijdje kan ik die gedachte of het oordeel gelukkig weer loslaten en lijkt er ruimte te ontstaan. Na een tijdje was het probleem met de powerpoint opgelost en ging de les weer verder

Monkey mind en meditatie

Frans vroeg aan een van de deelnemers of hij ook wel eens negatieve ‘monkey mind’ gedachtes had die hem van zijn meditatie afhielden. De deelnemer antwoordde: "Nou eigenlijk geen negatieve gedachtes. Ik denk soms eerder dat ik er al lekker in zit en dus niet langer meer hoef door te gaan, terwijl ik eigenlijk net met mijn sessie ben begonnen’. Nu snap ik dat de stem die zegt dat ik er lekker in zit en dat ik wel kan stoppen ook de stem van mijn 'monkey mind' is.

monkey mind in meditation

Hierdoor kreeg ik bijna de slappe lach terwijl we de online les gingen afsluiten. Ik zie graag de humor van het leerproces bij het mediteren en lach graag over mijn eigen ‘monkey mind’ of de ernst die soms in mij sluipt. Ik denk maar zo, zonder lach geen lucht en ruimte voor groei!

" You don't stop tai-chi when you get old. You get old when you stop tai-chi. "

Unknown tai-chi master

Geen activiteiten gevonden

Stichting YinYang Harmony

Frans van Heel

 06 543 45 231

[email protected]

Volg ons op Facebook