Blog

Ik ben Lin Wu Adams. Ik heb een Chinese vader en een Nederlandse moeder. Door mijn Chinese vader was ik al bekend met het begrip chikung. Ik ben nu 25 jaar en de laatste jaren ben ik mij steeds meer gaan interesseren in oefeningen om de chi te activeren. Zo kwam ik uiteindelijk bij YinYang Harmony en Frans van Heel terecht.

Tijdens de uitbraak van Covid 19 in Wuhan was ik in China. Ik had mijn leventje in Nederland ingeruild voor een werkervaring in China om zo meer te weten te komen over mijn wortels. Ik woonde en werkte gedurende vijf maanden in Cheng Du als theaterdocent op een Rudolf Steiner school. Mijn plan was toen nog om daar één of twee jaar te blijven werken.

Lin Wu Adams chikung

Covid en quarantaine met oma in China

Bij de uitbraak van Covid 19 moest ik drie weken in quarantaine zitten bij mijn Chinese oma die ik voor het eerst had ontmoet. Deze tijd was voor mij stiekem een prachtig cadeau. Ik had nu alle tijd om mijn oma te leren kennen.

Door met haar te praten, samen met haar te koken en Chinese televisie te kijken leerde ik tegelijkertijd de Chinese keuken en taal (een beetje). Na een tijdje gingen we ook samen chikung oefenen (de methode van mijn vader), om in beweging te blijven en ons immuunsysteem te versterken.

Na drie weken nam ik afscheid van mijn oma en keerde ik terug naar Nederland. Ik ging terug omdat ik niet wist hoe de situatie verder zou verlopen en ik had het gevoel snel te moeten handelen. Tevens had een kleine aardbeving mij tijdens een van de laatste nachten letterlijk wakker geschud om te gaan.

Chikung in Nijmegen

Eenmaal terug in Nederland, voelde ik mij een beetje ontheemd. De overgang van mijn opgebouwde Chinese leventje naar de lege ruimte die ik ervaarde in Nederland was groot. Ik kwam in een onbekende ruimte terecht, want ik wist even niet meer wat te doen en waarheen te gaan. Ik wenste dat ik mij meer zou kunnen ontwikkelen in meditatie en chikung.

Gelukkig kwam ik toen mijn oude buurman Jan Willem tegen op straat. Hij bood mij aan om met een van zijn chikung lessen mee te doen. Hij verwees mij vervolgens naar een chikung workshop van Frans van Heel.

In de les van Frans voelde ik meteen dat ik iets herkende. Iets waar ik weinig woorden aan kan wijden omdat het een mystiek gevoel van herkenning was. Ik leerde om met behulp van mantra meditatie af te dalen tot een diep niveau van bewustzijn.

Wat mij echter het meest is bijgebleven van die workshop is een ervaring die ik kreeg tijdens een oefening waarbij ik stevig op de grond moest staan. In een houding met gebogen knieën moest ik de energie door mijn handen naar de muur sturen. Hoewel ik vind dat ik een open minded persoon ben rondom het ervaren van het ontastbare, moest ik bij deze oefening toch even over een drempel stappen.

Katara de watergodin van Avatar

Toen zei een stem in mij: "Ben je nu écht Katara aan het spelen?!" Katara is een personage van de animatieserie Avatar en vertegenwoordigt een van de vier elementen. Zij is de watergodin die ik vroeger altijd wilde zijn. Daaropvolgend begonnen mijn benen te trillen. Zo erg dat mijn hele lichaam ervan begon te shaken.

Mijn cognitieve brein en mijn ego verdwenen op de achtergrond en ik kon mij alleen nog maar overgeven aan deze Chi ervaring. Het ontastbare werd nu wel héél tastbaar en ervaarbaar. "Chi bestaat dus écht?!", hoorde ik mijzelf denken. "Ik ben dus tóch écht Katara!"

Na deze oefening vertelde Frans dat los schudden erg belangrijk is om de laatste afvalstoffen af te voeren. Tijdens de afsluitende zitmeditatie stroomden de tranen over mijn wangen van ontlading en snapte ik vrij weinig van wat er was gebeurd. Maar ik wist wel dat mijn fysieke geheugen thuis was gekomen. In verbinding met mijn Chinese voorouders, in het land van mijn Nederlandse moeder.

Ik bedankte Frans met een Chinees kettinkje en wist dat ik hem nog vaker zou gaan zien...

" You don't stop tai-chi when you get old. You get old when you stop tai-chi. "

Unknown tai-chi master

Geen activiteiten gevonden

Stichting YinYang Harmony

Frans van Heel

 06 543 45 231

[email protected]

Volg ons op Facebook