Blog

Veel innerlijke onrust wordt veroorzaakt doordat we ons zorgen maken. We maken ons zorgen door allerlei informatie die we van de massamedia en internetplatform krijgen over ziektes, zoals corona, en de vernietiging van de natuur. Vervolgens maken we ons zorgen over wat we allemaal kunnen verliezen en over wat we (nog) niet hebben.

Het adagium van het boeddhisme is daarom: Als je je zorgen maakt over iets dat je niet kunt veranderen, dan heeft het geen zin om je daarover zorgen te maken. Als je je zorgen maakt over iets dat je wel kunt veranderen, dan heeft het ook geen zin om je daarover zorgen te maken. Dan kun je je energie beter investeren in dat wat je kunt veranderen. Je zorgen maken is dus zinloos.

Zorgen veranderen niets aan een situatie

Je ergens zorgen over maken is een emotionele laag die je over een situatie legt, waar je al dan niet invloed op hebt. Je zorgen veranderen hoe dan ook niets aan die situatie. Ze ontregelen alleen jouw emotionele balans, omdat onzekerheid en uiteindelijk angst steeds meer gaan overheersen. Je verliest je energie aan je zorgen, waardoor je minder energie hebt om te investeren in verandering.

Daarom is de wijsheid van de Boeddha zo belangrijk. 2500 jaar geleden zei hij al dat zorgen en angst worden veroorzaakt door een ongetemde geest. Zijn leer gaat in wezen over het leren temmen van je geest en je daarmee te verlossen van je zorgen en angsten. Het temmen van de geest begint met het besef dat je geest eigenlijk een op hol geslagen paard is. Begin daarom met gestructureerd mediteren om je geest tot rust te laten komen.

Gewoon aanwezig zijn

De filosoof Blaise Pascal zei al dat alle menselijke problemen worden veroorzaakt door het onvermogen om onverstoord in een ruimte te zitten. We weten niet meer wat het is om gewoon aanwezig te zìjn. Om tot rust te komen hoef je dus niet naar een speciale plek te gaan, bijvoorbeeld in de natuur of een retraiteoord.

De filosoof en keizer Marcus Aurelius gaf aan dat je je ook gewoon kunt terugtrekken in jezelf. Sterker nog, hij schrijft: “Nergens kan een mens zich rustiger en ongestoorder terugtrekken, dan in zijn eigen ziel. Vooral als hij in zijn innerlijk zulke vaste overtuigingen heeft dat hij, zodra hij zich daarin verdiept, zich meteen volkomen gerust voelt.” Met gerustheid bedoelt hij niets anders dan innerlijk op orde zijn.

De waarheid van mediteren

Wanneer je verworven zekerheden bondig en elementair zijn, zijn ze in staat alle zorgen weg te nemen. Dan moet je wel eerst weten wat jouw zekerheden zijn. Volgens het Vajrayana boeddhisme is de belangrijkste, onveranderlijke zekerheid dat verlichting altijd in de kern van je geest aanwezig is. Alleen raakt deze versluierd door dagelijkse beslommeringen en ongemak.Het besef van die waarheid terwijl je in meditatie zit helpt al om je geest ongedwongen tot rust laten komen. Van daaruit ontstaat de mogelijkheid om naar de heldere ruimte in de kern van je geest te kijken.

Leun als het ware mentaal achterover in die heldere ruimte om de al aanwezige verlichting te hervinden. Realiseer je dat er in de grond geen verschil is tussen de gedachte of emotie en de bron van de gedachte en de emotie. Wanneer je onafgeleid aanwezig bent kun je ervaren dat opkomende gedachten en emoties direct weer oplossen in de bron waar ze vandaan komen.

" You don't stop tai-chi when you get old. You get old when you stop tai-chi. "

Unknown tai-chi master

Geen activiteiten gevonden

Stichting YinYang Harmony

Frans van Heel

 06 543 45 231

[email protected]

Volg ons op Facebook